woonkamer met thuisbatterij

Sinds de terugdraaiende teller is weggevallen, is het moeilijk geworden om je overtollige productie van je zonnepanelen tijdelijk op te slaan, aangezien de energie die je zonnepanelen opleveren tegelijkertijd al gebruikt wordt. Zonder deze terugdraaiende teller is je eigenverbruik ook een heel belangrijke factor geworden voor het rendement van je zonnepanelen. Een thuisbatterij kan dan ook een interessante oplossingen zijn om de elektriciteit die je zonnepanelen overdag opwekken, tijdelijk op te slaan voor later gebruik. Door een thuisbatterij te plaatsen kan je, in combinatie met zonnepanelen, tot 80% van je eigen stroom opwekken, opslaan en gebruiken. In de toekomst gaat die alleen maar meer worden, de mogelijkheden zijn dus ein-de-loos!

Wat doet zo’n thuisbatterij nu exact?

Deze batterij zorgt ervoor dat je minder stroom moet afnemen van het net, op momenten dat je zonnepanelen zelf geen stroom produceren. Met andere woorden, een interessante manier om je zelfverbruik verder te verhogen. In welke mate dit kan, hangt natuurlijk af van de grootte van de thuisbatterij. In zo’n soort batterij kan je dus de zonne-energie opslaan die je op dat moment niet nodig hebt, en op een later moment wenst te gebruiken. Wanneer de zonnepanelen stoppen met energie op te wekken, kun je dan stroom uit je batterij putten, wat met andere woorden volledig gratis is!

Is zo’n thuisbatterij dan een interessante investering?

Het zou toch handig zijn hé? Gratis energie gebruiken die je overdag hebt opgewekt met je eigen zonnepanelen? Een idee dat zeker de moeite is om te onderzoeken!

Als je niet thuis bent en het is zonnig, produceren uw zonnepanelen continu “gratis” elektriciteit die u op dat moment toch niet aan het gebruiken bent. ’s Avonds daarentegen, wanneer je elektriciteit nodig hebt, haal je die van het net en betaal je er dus voor. Wie overweegt om zo’n thuisbatterij te plaatsen kan al deze “verloren” energie nadien recupereren wanneer je ze echt nodig hebt. Het enige nadeel aan zo’n thuisbatterij is, dat je wel een aanzienlijk bedrag moet neertellen om zo’n toestel aan te schaffen.

Toch iets om over na te denken dus… misschien moeten we alle voordelen eens overlopen 😉

Voordelen van een thuisbatterij

Om te beginnen is zo’n batterij natuurlijk goed voor het milieu. Hoe minder elektriciteit er moet opgewekt worden uit uitputbare bronnen, hoe beter voor het milieu. Hoe korter je de energieketen maak, hoe beter dat is voor het milieu. Door het feit dat je met een thuisbatterij tot 70% van je eigen energie kan produceren, verklein je je eigen ecologische voetafdruk. Een win-win dus voor het klimaat en je eigen budget.

Daarnaast is het, zoals al eerder besproken, ook zeer interessant voor uw portemonnee. Wanneer je alle energie je opwekt kan bewaren voor wanneer je ze echt nodig hebt, heb je veel minder nood de energie van je energieleverancier. Met andere woorden heb je dus veel minder nood aan energie waarvoor je moet betalen, met als gevolg dat je dus veel minder last hebt van die verdelende prijsstijgingen voor je energie. Zoals iedereen weer is energie tegenwoordig vrijwel onbetaalbaar aan het worden. Laat je je dus liever niet verrassen door de nieuwe piekbelasting? Dan is het installeren van een thuisbatterij de best mogelijke optie.

Vervolgens is er ook nog het feit dat je het rendement van je eigen zonnepanelen kan verdubbelen. Alle overtollige energie die je tijdens daluren produceert, sla je gemakkelijk op om te gebruiken tijdens de piekuren. Hierdoor kan je tot 30 à 40% meer rendement uit je zonnepanelen halen en verbruik je minder netstroom.

Tot slot profiteer je ook van aantrekkelijke premies. Wanneer je in 2022 een thuisbatterij laat installeren, krijg je een mooie premie van de Vlaamse Overheid. Op die manier kan je tot €1.725 besparen en tot 40% van het factuurbedrag.

Twijfel je na al deze informatie nog steeds om een thuisbatterij te plaatsen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en zoek samen met ons naar de beste oplossing!