Onafhankelijkheid van energieleveranciers nastreven? Overweeg je de aanschaf van een thuisbatterij? In deze blog duiken we dieper in op de voordelen en overwegingen van een thuisbatterijsysteem.

Wat Doet een Thuisbatterij?

Een thuisbatterij, een krachtige accu voor energieopslag en -gebruik, biedt een interessante mogelijkheid om zelfvoorzienend te worden. Vooral in combinatie met zonnepanelen, waarbij overdag opgewekte energie ’s avonds kan worden gebruikt. Zonder thuisbatterij gaat onbenutte zonne-energie direct terug naar het elektriciteitsnet, wat tijdens piekuren extra kosten met zich meebrengt.

De Voordelen van een Thuisbatterij

  1. Financiële Besparingen: Drastische verlaging van de elektriciteitsrekening door opslag en slim gebruik van zonne-energie.
  2. Weerstand tegen Prijsstijgingen: Bescherming tegen onverwachte elektriciteitsprijsstijgingen.
  3. Duurzame Keuze: Optimaal gebruik van groene energie, milieuvriendelijk en duurzaam.
  4. Maximaliseren van Zonnepanelen: Verbeterde rendementen voor zonnepanelen, vooral in combinatie met slimme technologie.
  5. Elektrisch Voertuig Opladen: Mogelijkheid om elektrische voertuigen op te laden met opgeslagen zonne-energie.

Waarom Nu een Thuisbatterij Kopen?

De populariteit van thuisbatterijen is recent sterk gestegen, mede door het wegvallen van de terugdraaiende teller en de stijgende elektriciteitsprijzen. Bovendien zijn de prijzen van thuisbatterijen nu toegankelijker.  Ze variëren van 4000 euro (3 kWh) tot 10.000 euro (14 kWh), afhankelijk van de capaciteit.

Wanneer Nog Even Wachten?

Hoewel de prijzen zijn gedaald, kan de terugverdientijd van een thuisbatterij nog steeds aanzienlijk zijn, tot wel 10, 15 of zelfs 20 jaar. Overweeg daarom zorgvuldig:

  • Afstemming op Verbruik: Is de opslagcapaciteit afgestemd op je huidige elektriciteitsverbruik en zonneproductie?
  • Type Batterij: Welk type batterij past bij jou? Loodzuur, lithium-ion of zoutwater?
  • Levensduur: Hoeveel laadcycli kan de batterij aan tijdens zijn levensduur van maximaal 20 jaar?
  • Koelingssysteem: Beschikt de batterij over een betrouwbaar koelingssysteem?
  • Extra Kosten: Zijn er extra kosten, zoals een aparte omvormer, en hoe zit het met mogelijke zelfbouwpakketten?

Onthoud: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Investeer daarom eerst in isolatie en energiezuinige technologieën.

Bestaan er Premies voor Thuisbatterijen?

Momenteel zijn er in België geen specifieke premies meer voor thuisbatterijen. Het is echter raadzaam andere (energie)premies te bekijken op de websites van de verschillende gewesten.

Conclusie: Is het Nu het Moment?

Het kopen van een thuisbatterij biedt aanzienlijke voordelen voor wie streeft naar een lager elektriciteitsverbruik en meer zelfvoorziening met hernieuwbare energie. Maar de investering verdient grondige overweging, vooral gezien de terugverdientijd en de vele variabelen zoals batterijtype en levensduur. Raadpleeg een energieauditeur voor een onafhankelijk advies op maat van jouw woning, leven, en budget. Kortom, zorg dat je huis klaar is voor een energiezuinige toekomst voordat je in de wereld van thuisbatterijen duikt.