AircoVeel Belgische huizen zijn tegenwoordig uitgerust met een airco die vooral tijdens de zomermaanden op volle toeren draait, logisch we zoeken graag de koelte op. Een airco zorgt dan voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat, terwijl de temperatuur buiten stijgt. Nu de winter voor de deur staat, worden de meeste airco’s in het vergeethoekje geduwd wachtende op de volgende zomer. Het kan ook anders! In dit artikel bespreken we hoe efficiënt uw airco in de winter is en beantwoorden we al uw vragen!

Meestal gaan we ervan uit dat een airconditioner alleen nuttig is om een ruimte te koelen, maar niets is minder waar. Moderne airconditioners kunnen de temperatuur naar wens regelen, zowel in de zomer als in de winter. Ze werken heel efficiënt volgens het principe van de warmtepomp. Deze warmtepomp draait zijn functie gewoon om tijdens de winter, zo verwarmen ze ruimtes met warme lucht.

Een airconditioner gebruiken tijdens de winter?

Nu de energiekosten de pan uit rijzen, bent u waarschijnlijk op zoek naar een alternatief dat net zo goed koelt als verwarmt zonder een deuk in uw energierekening achter te laten. Dat is waar lucht-lucht warmtepompen van pas komen!
U kunt hetzelfde toestel, met dezelfde energiebesparende kenmerken, het hele jaar door gebruiken om u in de zomer koel te houden en in de winter te verwarmen. Naast een split-airco zijn er nog vele andere soorten warmtepompen op de markt.

Het doel van een airconditioner is om warmte van een warme omgeving (binnen) naar een koelere omgeving (buiten) over te brengen. Tijdens de wintermaanden wilt u de warmte van buiten naar binnen brengen en moet de airconditioner in de omgekeerde volgorde werken.

Om uw airconditioner dat te laten doen, wordt in de buitenunit van uw airco een klein apparaatje gebruikt dat bekend staat als een omkeerklep, die toelaat om de verwarmingsfunctie in te schakelen. Een airconditioning zal na het inschakelen van de verwarmingsmodus pas na enkele minuten beginnen met warmte af te geven. Dit komt omdat de verdamper eerst moet opwarmen om te voorkomen dat er koude lucht binnen de ruimte wordt geblazen.

Vorstbeveiliging tijdens de winter

Vorstbeveiliging is een modus die uw airco beschermt tegen negatieve temperaturen. Een functie die van pas kan komen tijdens onze Belgische winters. Het is mogelijk om uw huis te verwarmen met een airco tot buitentemperaturen van -15°C.

Wanneer de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid hoog is, kan er ijsvorming ontstaan op de buitenunit. Hierdoor vermindert de verwarmingscapaciteit en de airco zal na een bepaalde periode de automatische ontdooiing inschakelen. De verwarmingsfunctie van de airco zal dan zo’n tiental minuten uitgezet worden. Na het ontdooiingsproces hervat de verwarmingsfunctie automatisch.

Meetbaarheid van airco-efficiëntie

efficiëntBij het kiezen van een airconditioner speelt efficiëntie een zeer grote rol. Hoe wordt efficiëntie gedefinieerd en welke maatstaven zijn betrouwbaar genoeg om de efficiëntie te meten?

De Coefficient Of Performance (COP) is een prestatiecoëfficiënt die ons vertelt hoe effectief een warmtepomp of airconditioner is in het overbrengen van warmte versus de hoeveelheid elektrische energie die hij verbruikt. Als u zich ooit heeft afgevraagd hoeveel warmte een airco kan overbrengen, gegeven een specifieke hoeveelheid vermogen, bij een specifieke temperatuur, dan is de COP-score een belangrijk aandachtspunt.

COP wordt meestal gebruikt om de verwarmingsprestaties van een warmtepomp te beschrijven, terwijl EER (energie-efficiënt verhouding) gebruikt wordt om het koelrendement te beschrijven.
COP vertelt ons hoeveel warmte een airconditioner of warmtepomp afgeeft ten opzichte van zijn elektrisch ingangsvermogen.

Bijvoorbeeld: Een warmtepomp met een COP van 4:1, of 4, betekent dat voor elke eenheid elektrisch ingangsvermogen die in de warmtepomp wordt gestopt, deze 4 eenheden warmte-uitgangsvermogen levert. In dit geval betekent dat voor elke 1000 Watt elektrisch ingangsvermogen dat aan de warmtepomp wordt geleverd, de warmtepomp 4000 Watt warmte afgeeft aan het huis. Dus hoe hoger de COP score, hoe efficiënter het systeem is!

Airco als hulpmiddel om uw stookkosten te verlagen?

cosyU kent het wel, putje winter en de woonkamer geraakt moeilijk opgewarmd. Dit komt omdat de vochtigheidsgraad binnen soms te hoog ligt. Hoe lager de vochtigheidsgraad van een ruimte, hoe gemakkelijker deze te verwarmen is.

Onze airco’s zijn allemaal uitgerust met een ontvochtigingsfunctie. Zo kan u makkelijk de vochtigheidsgraad van een ruimte op peil houden. Het voordeel hiervan is dat het dan veel minder energie en geld kost om de temperatuur in de gewenste ruimte te behouden.

Wacht niet tot de zomer om uw airco installatie te bestellen!

Als airco installateur komen we dagelijks bij mensen die eigenlijk al veel langer een airco wilden, maar dit nooit eerder deden. Meestal is het zo dat u pas aan een airco denkt als het erg warm wordt, bijvoorbeeld als er een hittegolf over het land rolt en het in huis of op kantoor veel te warm wordt om normaal te werken. Op die momenten staat de telefoon bij ons natuurlijk niet stil en zijn er soms wachttijden. Daarom is het veel verstandiger om tijdens de herfst of de winter al eens prijs te vragen voor een airco installatie.