Het aantal geplaatste warmtepompen is sinds 2021 verdubbeld. Afgelopen jaar werden er ruim 30.000 warmtepompen geplaatst. Het is dus duidelijk een heel hot topic geworden, maar hoe komt dat nu? Is een warmtepomp dé oplossing om je woning energiezuinig te verwarmen?

Waarom zou je voor een warmtepomp kunnen kiezen?

Hiervoor zijn 2 verschillende verklaringen. Je kan het doen uit groene overwegingen, en dus om minder CO2 uit te storen. Als je dan ook nog bereid bent om te investeren is een warmtepomp dé stap richting klimaatneutraal verwarmen.

Je kan daarnaast ook kiezen voor een warmtepomp omdat je wil besparen op je energiefactuur. Maar als je een warmtepomp zuiver ziet als een financiële oplossing om je energiekosten te drukken, kan je nadien teleurgesteld achterblijven. Het is niet omdat je deze installatie laat installeren, dat je ook effectief minder gaat verbruiken.

Vervolgens is het voor wie wil bouwen vanaf 2023 ook verplicht om dit te doen met een laagtemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp(boiler).

Wat kan dit voor u betekenen op lange termijn?

Een warmtepomp is geen installatie dat op zijn eentje ervoor gaat zorgen dat u een CO2 neutrale woning hebt. Deze werken gaan vaak gepaard met andere hernieuwbare energie installaties, zoals ventilatie, zonnepanelen of een thuisbatterij.

Het is dus niet genoeg om alleen naar een warmtepomp te gaan kijken. Vaak gaat deze technologie gepaard met een warmtepompboiler. Dit is voor veel mensen de eerste stap in hun kennismaking met thermodynamische technologieën. Ondanks het feit dat dit vaak een zware investering is, zijn deze boilers vaak toegankelijker en hebben ze een direct rendement. Je kan ze namelijk in een periode van anderhalf jaar terugverdienen.

Wat zijn de voordelen van zo’n warmtepomp(boiler)?

Wanneer je verwarmt op lage temperatuur heeft dat vrij veel voordelen. Hieronder hebben we ze voor jou even allemaal op een rijtje gezet, met de nodige aandachtspunten.

  • Op lage temperatuur verwarmen vraagt minder energie van de installatie en is dus zeer energie-efficiënt. Met andere woorden zorgt dit dus voor een lager verbruik.
  • Een warmtepomp(boiler) werkt beter op lage temperatuur.
  • Indien u voor vloerverwarming kiest zal het ook overal in de woning even warm zijn. Deze zorgt namelijk voor een gelijkmatige spreiding van alle warmte.
  • Een installatie zoals vloerverwarming zorgt ook voor een betere kwaliteit van de binnenlucht. Minder luchtverplaatsing zorgt voor minder rondzwevend stof. Dit probleem kan anderzijds ook opgelost worden door een combinatie van een warmtepomp(boiler) en een ventilatiesysteem.

Bent u nog steeds in twijfel of zo’n dergelijk systeem wel interessant is voor u? Overweeg dan zeker om contact met ons op te nemen, of bekijk vrijblijvend alle mogelijke oplossingen op onze website!