Vrouw ligt in het zwembad naast een warmtepomp

De Belgische zomers, soms is het veel te warm en vaak is het te fris. Een echte uitdaging om je zwembad op temperatuur te houden. Je kent het wel, heel de week was het koud en regenachtig maar vandaag schijnt de zon als nooit tevoren.

Tijd om je zwemoutfit aan te trekken en heerlijk te plonsen in je zwembad. Tot wanneer je de eerste teentjes in het water steekt en verschiet hoe koud het water nog is. Niks zo frustrerend. Met de weerswisselingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen.

Een aanzienlijke daling van de temperatuur kan een zwembad onbruikbaar maken. Ongeveer 90 % van de zwembaden in België worden amper gebruikt tijdens de koude seizoenen.

Dit is waar een zwembadwarmtepomp van pas komt. De belangrijkste reden waarom mensen een zwembadwarmtepomp gebruiken is om heel het jaar door te kunnen genieten van het zwembad zonder dat het een fortuin kost om de watertemperatuur op peil te houden.

Maar voor welk type warmtepomp moet u kiezen? In dit artikel bespreken we waarom u het beste kunt kiezen voor een zwembadwarmtepomp.

Wat is een zwembadwarmtepomp?

In veel gevallen is een warmtepomp een prima optie om je zwembad te verwarmen. Een warmtepomp is immers energiezuinig en werkt erg efficiënt. Net als een warmtepomp om woningen mee te verwarmen, werkt een warmtepomp voor je zwembad via het principe van de compressietechniek.

Dat betekent dat de installatie de warmte uit de omgeving onttrekt via een koelvloeistof die de warmte transporteert. Deze koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt dus heel snel.

kinderen aan de rand van een zwembad

In een compressor wordt dit gas vervolgens samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas dat zo ontstaat, komt vrij in een warmtewisselaar. Die geeft de warmte direct af aan het zwembadwater dat er doorheen stroomt.

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp heeft verschillende voordelen. Zo is het geschikt voor alle soorten zwembaden, is het vrij makkelijk te installeren en zijn ook de verbruikskosten laag.

Welke capaciteit/vermogen moet mijn warmtepomp hebben?

Het vermogen van je warmtepomp is volledig afhankelijk van het volume aan water dat je zwembad bevat. Een zwembad van bijvoorbeeld 5 x 3 meter en 1 meter diep (15 m3 ) heeft al snel een inhoud van 18.000 liter. Reken dat ik 1kW nodig hebt om 1000 liter water met 1° celsuis te verwarmen.

Voor een zwembad van 18.000 liter heb je dus bijna 21 kW nodig om het water één graad op te warmen. Als je het water 5 graden warmer wenst te maken zal je dus 105 kW nodig hebben.

Gelukkig wil dit niet zeggen dat je een warmtepomp dient te kopen van 105 kW want je kan de energie en warmte opwekken over een langere periode. Als je een warmtepomp plaatst van 10 kW zal je ruwweg 10 uur nodig hebben om je zwembad op te warmen met 5 graden Celsius.

Aangezien je niet steeds deze volledige warmte moet opwekken zal je meestal voldoende hebben aan een warmtepomp van 5 kW.

Wat is het verbruik van een warmtepomp bij een zwembad?

Dat is afhankelijk van de ‘COP waarde’. De COP waarde geeft eigenlijk aan hoeveel warmte de warmtepomp uit 1kw haalt.

Als de COP waarde 3.5 is dan haalt de warmtepomp 3.5 kw warmte uit 1 kw energie. Hoe hoger de COP waarde, hoe energiezuiniger de warmtepomp is.

zwembad in de sneeuw

Voordelen

Dankzij een warmtepomp voor zwembaden kun je het water gedurende de grootste periode van het jaar op temperatuur houden. Omdat 80% van de geproduceerde energie uit de omgevingslucht wordt getrokken, is een zwembad warmtepomp ook heel milieuvriendelijk.

De energiebron is van natuurlijke oorsprong en bovendien vernieuwbaar. De weinige elektriciteit die ze toch verbruikt kan je optioneel ook opwekken met zonnepanelen. Zo kan je het zwembad op een goedkope en ecologische manier gratis verwarmen.

Bijkomend voordeel van de nieuwste generatie warmtepompen is dat ze geen geluidsoverlast meer veroorzaken. De meeste warmtepompen op lucht werken zeer geluidsarm en zorgen op die manier dus niet voor een storend effect rondom jouw zwembad.

Op gebied van decibels kan je het geluid situeren tussen het gezoem van een mug en een gewoon gesprek. Wanneer je de warmtepomp niet meteen naast je tuinzetels plaatst zal je dus geen geluidshinder ondervinden.

Heb je interesse in een zwembadwarmtepomp? Vraag gratis advies aan onze energieadviseurs door op onderstaande knop te drukken.