Ben jij ook op zoek naar een manier om energiezuinig te leven in de winter? Lees dan zeker onze 5 handige tips om de winter door te komen!

Er bestaan echter wel manieren om te bezuinigen en het energieverbruik van uw woning aanzienlijk te verlagen. De goedkoopste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt! Lees hieronder enkele handige en nuttige tips om deze winter te kunnen genieten van alle warmte en gezelligheid, zonder elke keer te piekeren over die belachelijk hoge energiefacturen.

Investeer in een programmeerbare verwarming

Wat is nu de gemakkelijkste manier om energiezuinig te leven in de winter? Dat is een verwarming op maat van uw behoeften die ervoor zorgt dat uw toestel niet de hele dag moet draaien om de gewenste temperatuur te bereiken. Door goed na te denken over de momenten waarop u het lekker warm wil hebben, zorg je voor het gewenste comfort in je woning terwijl je ook bespaart op het energieverbruik! Dit is wat een programmeerbare verwarming voor jou kan doen. Deze technologie zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier de temperatuur kan regelen in functie van je aanwezigheid. Weet je niet goed welke temperatuur het beste is (en wanneer)? Lees dan zeker verder & leef energiezuinig in de winter!

Een halfuurtje voor je opstaat laat je de verwarming opwarmen naar 21°C.  Als je nadien weer weggaat laat je 15 minuten voor vertrek de temperatuur weer dalen tot 16°C. Een halfuurtje voor je thuiskomt laat je de temperatuur weer stijgen naar 21°C, tot het moment dat je weer gaat slapen. Dan mag je de temperatuur laten zakken tot 16°C, aangezien je toch lekker warm onder je deken ligt.

Ga je voor een lange tijd op vakantie? Draai de temperatuur dan zeker terug naar 14°C, er is toch niemand thuis 😉! Telkens wanneer je de verwarming 1°C terugdraait, daalt je energieverbruik met 7%! Een kleine aanpassing die veel geld kan besparen dus.

Houd een redelijke temperatuur aan in huis

Het is zeker niet nodig om uw huis te verwarmen naar gigantisch hoge temperaturen om op een comfortabele manier de winter door te komen. Het is zelfs beter om een gematigde temperatuur aan te houden zodat je op die manier kan besparen op de verwarmingskosten. Voor wie het haalbaar is, kan je best me een graadje minder leven. Dit spaart een hele hoop geld uit! Op jaarbasis kan 1°C minder een bedrag van €168 uitsparen.

Haal de zon naar binnen & hou de koude buiten

Niet vergeten, de zon is uw gratis warmte en verlichting! Door op zonnige winter- en herfstdagen uw gordijnen te openen, gaat de nood aan licht en warmte meteen omlaag, doordat de zon die functie deels op zich neemt. Én natuurlijk heeft het ook een goede invloed op ons humeur. Profiteer optimaal van gratis warmte en licht. Op die manier kan je op een energiezuinige manier in de winter uw huis verwarmen.

Let er wel goed op dat je de gordijnen nadien terug sluit als het donkerder en kouder begint te worden. Gordijnen kunnen dienen als een extra isolatielaag over uw ramen om ’s avonds de warmte binnen te houden. Let ook goed op kieren in uw gordijnen om er zeker voor te zorgen dat er geen, of zo weinig mogelijk, koude lucht naar binnen kan.

Onderhoud uw toestellen regelmatig

Een goed onderhouden toestel zorgt voor een optimaal rendement. Bepaalde toestellen vereisen bijna jaarlijks een onderhoud door een echte vakman. Een simpel voorbeeld: een brander die niet op de juiste manier is afgesteld kan tot 20% meer verbruiken dan een brander die wel goed onderhouden is. Jaarlijks onderhoud van uw installaties is dus geen overbodige luxe.