Technieker die aan warmtepomp werkt

Ben je van plan om een thuisbatterij, warmtepomp of zonnepanelen aan te kopen? Dan is het misschien wel handig om te weten op welke premies je daardoor recht hebt. De Vlaamse Overheid deelt namelijk een mooie premie uit aan iedereen die deze installaties laat installeren. Lees hieronder wat je kan verwachten van deze premies!

Zonnepanelen

Voor fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) die na 01/01/21 in dienst worden genomen kan je bij de Vlaamse Overheid premies aanvragen. Hier hangen echter wel enkele voorwaarden aan vast.

Zo moet de omvormer een maximaal AV-vermogen hebben van 10kVA, én achter het aansluitingspunt van de omvormer mag geen andere fotovoltaïsche installatie geplaatst zijn.

Daarnaast moet de nieuwe installatie uiterlijk 3 maanden nadat je deze in gebruik neemt worden aangemeld bij Fluvius. Nadien moet deze minstens 15 jaar blijven staan op het dak van dat gebouw. Voor zo’n installatie kan je in 2022 een premie ontvangen van max. €1.500.

Vanaf 01/01/2023 worden de premies gehalveerd voor installaties die na deze datum gekeurd en aangevraagd worden.

Warmtepompen

Wie gaat investeren in een warmtepomp of een warmtepompboiler en van plan is om snel afscheid te nemen van gas, wordt daarvoor beloond door de Vlaamse Overheid. Deze extra steun voor waterpompen wordt verhoogd tot €2.000, en die van lucht-waterwarmtepomp zelfs tot €3.500!

Voor mensen met een laag inkomen gaan de premies zelfs nog een stuk hoger liggen, en dit geldt ook voor de kleine zelfstandigen. Ook wie een zonneboiler aanschaft, krijgt daarvan af nu iets meer geld voor terug van de Vlaamse Overheid, deze premie stijgt van €300 naar €450. Wens je meer informatie over warmtepomp premies, neem alvast hier kijkje.

Thuisbatterij

Vanaf 1 april 2023 is het niet langer mogelijk om nog een subsidie te verkrijgen voor een thuisbatterij. Vlamingen moeten uiterlijk op 31 maart 2023 hun installatie laten keuren om nog aanspraak te kunnen maken op de premie. Enkel de installaties die op tijd gekeurd zijn, zullen nog een premie ontvangen.

Elk jaar wordt het subsidiesysteem door Vlaanderen geëvalueerd. Uit de laatste evaluatie blijkt volgens minister Zuhal Demir dat de premie niet langer nodig is om burgers aan te sporen om een thuisbatterij te plaatsen. Zelfs zonder deze premie en ook met een lange terugverdientijd blijven de consumenten in deze thuisbatterijen investeren.

Dit omdat deze investering zelfs zonder een premie extreem interessant blijft voor de consumenten. Volgens Demir kan het geld van de premies beter op een andere manier gebruikt worden. ‘Budgettair gaan hier veel middelen naartoe, die beter en efficiënter ingezet kunnen worden. En aangezien het geld niet aan de bomen groeit, moeten we dan ook keuzes maken”, aldus Demir.

Is deze uitleg te ingewikkeld of te technisch? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor meer uitleg! Wij zitten graag eens samen om alles te bespreken met een lekkere kop koffie erbij 😉