Waarschijnlijk heb je het de afgelopen dagen al opgevangen dat zowel de elektriciteits- als benzineprijzen fors zijn gestegen. Maar hoe komt dat nu? En vooral: zullen deze prijzen opnieuw dalen? Wij vatten het graag samen voor jou.

Historisch lage energieprijzen in 2020

De vraag naar elektriciteit was lager dan anders in 2020 waardoor de elektriciteitsprijzen een historisch dieptepunt bereikten.

Eén van de oorzaken was dat heel wat bedrijven niet op volle capaciteit draaiden door de coronacrisis (met bijhorende lockdown). Er werd dus minder elektriciteit gebruikt waardoor er een overaanbod was op de markt en de prijzen kelderden.

Forse stijging van het energiefactuur in 2021

Dit jaar ervaren we het tegenovergestelde en is er een immense prijsstijging wat energie-en benzineprijzen betreft.

Een vast contract bij een energieleverancier kent een prijsstijging van 35%, een variabel contract schommelt rond de 64%. De cijfers voor gas liegen er ook niet om: een vast contract kent daar een stijging van 70%, terwijl dat bij een variabel contract maar liefst 280% bedraagt.

Energiemeter

Daarbovenop was het voorjaar van 2021 eerder koud, waardoor we meer elektriciteit nodig hadden dan anders (verwarmen, nog steeds telewerken,..). Ook was er de heropleving van de economie die hier een invloed op uitoefent. Bedrijven pikten de draad terug op waardoor ook hun elektriciteitsverbruik opnieuw maximaal werd.

Deze prijsstijgingen worden op internationale markten bepaald, waardoor onze overheden hier geen invloed op hebben en dus niets aan kunnen doen. Jouw eigen verbruik goed monitoren én minder elektriciteit van het net afnemen kunnen jouw factuur beperken. Bij dit laatste puntje kan investeren in hernieuwbare energie de oplossing zijn.

Door het plaatsen van zonnepanelen voorzie je jezelf van stroom en ben je dus veel onafhankelijker van de stijgende energieprijzen. Bovendien maak je kans op een injectievergoeding wanneer je jouw overschot aan stroom naar het net stuurt. Ben je overdag niet vaak thuis wanneer jouw panelen hun piek bereiken in hun opbrengst? Dan is een thuisbatterij de ideale match!

Waarom een thuisbatterij?

Als je al zonnepanelen hebt of overdag niet vaak thuis bent (wanneer je zonnepanelen hun piek bereiken in opbrengst) kan een thuisbatterij interessant zijn. De batterij zorgt ervoor dat de overtollige stroom die jouw zonnepanelen produceren wordt opgeslagen. Wanneer je dan ’s morgens of ’s avonds elektriciteit nodig hebt, kan je die van jouw thuisbatterij gebruiken en geniet je van jouw eigen gratis groene energie.

Green Deal van Europa en stijgende benzineprijzen

The European Green Deal” is een klimaatwet die ervoor moet zorgen dat Europa klimaatneutraal is tegen 2050. De uitstoot van broeikasgassen drastisch verlagen en zelfs neutraliseren is hier een onderdeel van.

De ambitie om tegen 2035 enkel nog elektrische wagens te produceren speelt hier een grote rol in. Er zullen komende jaren taksen ontstaan op CO2 uitstoot. Er wordt verwacht dat ook deze taksen worden doorgerekend aan de consument en dit een rechtstreekse invloed zal hebben op de benzineprijzen die daardoor zullen blijven stijgen. Uitkijken naar een elektrische wagen lijkt bijna onvermijdbaar.

Heb je graag meer info over hoe je jouw energiefactuur kan beperken door zonnepanelen (met of zonder thuisbatterij)? Wil je meer info over hoe je een elektrische wagen kan laden thuis? Laat je gegevens hier achter, wij bellen jou op met meer info en bezorgen je onze brochure!

Bron: ec.europa.eu en vrt.be