HVAC technieker met duim omhoog

Het belang van een jaarlijks airco onderhoud

Voor de meeste mensen zijn airconditioners een luxeartikel dat ze vooral gebruiken tijdens de zomermaanden. Voor anderen zijn ze het hele jaar door noodzakelijk omdat ze er hun woning mee verwarmen. Hoe dan ook, je hebt je waarschijnlijk reeds afgevraagd hoe vaak nu je airco moeten laten controleren of onderhouden. De meeste bedrijven raden een jaarlijks onderhoud aan. Maar is dat nu echt nodig?

Niet echt…   Dit klinkt misschien raar, zeker komende van een airco installateur. Maar het is waar! Er is niets mis mee om uw unit om de twee jaar te laten controleren. Airconditioners zijn stevig genoeg om een paar zomers te doorstaan, zelfs als u ze dagelijks gebruikt. De huidige airconditioners krijg je niet zomaar kapot.

Maar is dat genoeg? Vind jij het oké als jouw airco veel harder moet werken om dezelfde koelprestaties neer te zetten en dusdanig meer stroom te verbruiken?

Wij niet.

Indien je je airco in topconditie wilt houden, dan vinden wij het belangrijk om je airco elk jaar te laten controleren. We leggen uit waarom…

Zorgenloos de zomer in

Een onderhoud  in de lente is de perfecte manier om uw airco voor te bereiden op de zomer. Aangezien je hem waarschijnlijk niet of weinig gebruikt hebt tijdens de winter, kan de efficiëntie van je airco wat achteruit gegaan zijn.

Indien je een airco wilt die in de zomer zeer energie-efficiënt is, moet je hem in de lente laten nakijken. Je kan het misschien vergelijken met een auto die bijna een heel jaar heeft stilgestaan, deze heeft ook een poetsbeurt en een onderhoud nodig. Een goed geprepareerde machine is een efficiënte machine.

Onze lentes en zomers worden alsmaar warmer, daarom heeft je airco enige zorg nodig zodat hij je zorgeloos door de hitte kan helpen. Je zou niet willen dat hij in het holst van de zomer stuk gaat of minder efficiënt werkt.

Koppel in de zetel kijkt naar airco

Een airco herstellen is duurder dan hem onderhouden

Laten we teruggaan naar de auto-analogie. Als je ooit je auto hebt laten repareren na een defect, dan weet je hoe duur dat is. Vergelijk dat eens met een jaarlijks onderhoud. De redenering is dezelfde voor een airco. Het is een van die apparaten die, als ze stuk gaan, goedkoper zijn om gewoon een nieuwe te kopen.

Het beste advies die wij als airco installateur kunnen meegeven is om jaarlijks een onderhoud te laten uitvoeren om er zo voor te zorgen dat er geen storingen optreden.

Onze ervaring met het repareren van airconditioners is dat bijna de helft van de reparaties voorkomen had kunnen worden als de airco jaarlijks was onderhouden. Dit betekent dat het jaarlijks onderhoud de kans op een probleem met vijftig procent kan verminderen.

Uw garantie is afhankelijk van het regelmatig onderhoud van je toestellen

hvac technieker voert onderhoud uitHet is geen geheim dat de meeste apparaten worden geleverd met een vorm van garantie. Verschillende airco fabrikanten vereisen dat je regelmatig een onderhoud laat uitvoeren om zo aanspraak te kunnen maken op hun garantievoorwaarden.

Merken zoals Fujitsu en Daikin bijvoorbeeld hebben dit in hun richtlijnen staan. Zij stellen duidelijk dat vervangonderdelen alleen kunnen worden gegeven als de airconditioner regelmatig onderhouden is door een erkende airco installateur.

Het verlengt de levensduur van je airco

Het is een kwestie van gezond verstand dat een regelmatige controle van je airco zowel een preventieve als een onderhoudsmaatregel is. Het kan helpen om mogelijke problemen te voorkomen voordat dure reparaties nodig zijn. En door de airco in topconditie te houden, verleng je de levensduur aanzienlijk.

Op dezelfde manier kan verwaarlozing van je airco meer schade aanrichten dan je denkt. Zonder regelmatig onderhoud zal een klein probleem bijvoorbeeld niet worden ontdekt, en dat kan snel (of geleidelijk) uitgroeien tot een groot probleem dat honderden euro’s aan reparatiekosten met zich meebrengt.

Regelmatig onderhoud helpt om een maximale efficiëntie te behouden

Om de beste efficiëntie van je airconditioner te behouden is een jaarlijks onderhoud essentieel. Anders kan de efficiëntie van je airconditioner elk jaar met wel 5% afnemen.

HVAC technieker doet een onderhoudEr zijn een tal van dingen die kunnen bijdragen tot de afnemende efficiëntie van een airconditioner. Eén daarvan is de ophoping van vuil en stof. Wanneer deze zich ophopen, kunnen de spoelen die de warmteoverdracht mogelijk maken, dit niet meer zo efficiënt doen. De vuildeeltjes blokkeren de warmte, en zo wordt je airco dus minder efficiënt.

Een ander probleem is een verstopping in de airco, wat waterschade en ongewenste vochtigheid veroorzaakt. De motor van de airco kan ook verslijten of smering nodig hebben. De blazers moeten regelmatig worden schoongemaakt, anders stroomt de lucht niet zo goed en blaas je al het stof terug de kamer in. Al deze problemen kunnen gemakkelijk voorkomen worden en zo bespaart u ook een hoop geld.

Ben je eigenaar van een airco installatie maar hebt nog geen onderhoudscontract?

Contacteer ons voor meer informatie.