Elektrische wagens hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en blijven een belangrijk onderwerp in de wereld van mobiliteit. Ondanks de populariteit en de voordelen die elektrische voertuigen bieden, blijven er enkele hardnekkige mythes bestaan. In deze blogpost zullen we vijf veelvoorkomende mythes over elektrisch rijden ontkrachten en laten zien waarom ze niet langer standhouden.

Het bereik van een elektrische wagen is kleiner dan dat van een diesel/benzine wagen

Elektrische wagens hebben een beperkte actieradius. Een van de meest voorkomende zorgen over elektrische voertuigen is deze beperkte actieradius. Veel mensen denken dat ze niet ver kunnen reizen zonder constant op zoek te gaan naar een oplaadpunt. Dit is echter niet langer waar. Moderne elektrische auto’s hebben aanzienlijk verbeterde batterijtechnologieën, waardoor ze een aanzienlijke actieradius hebben. Veel elektrische modellen kunnen tegenwoordig meer dan 300 kilometer rijden op één volledige lading, en sommige luxe modellen kunnen zelfs meer dan 500 kilometer halen. Met een groeiend netwerk van oplaadpunten wordt het steeds gemakkelijker om lange afstanden af te leggen in een elektrisch voertuig.

Elektrische wagens zijn duurder dan een diesel/benzine wagen

Een misvatting is dat elektrische auto’s duurder zijn dan benzine- of dieselauto’s. Hoewel het waar is dat de initiële aanschafkosten van elektrische voertuigen vaak hoger zijn, moeten we naar het grotere plaatje kijken. Elektrische auto’s hebben aanzienlijk lagere operationele kosten, aangezien elektriciteit goedkoper is dan brandstof en elektrische voertuigen minder onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn er tal van financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar, zoals belastingvoordelen en subsidies, die de kosten van elektrische voertuigen verder kunnen verlagen. Op de lange termijn kunnen elektrische auto’s zelfs kostenefficiënter zijn dan traditionele auto’s.

De batterij van elektrische wagens gaat niet lang mee

De mythe dat de batterij van een elektrische auto niet lang meegaat, is ongegrond. Moderne elektrische voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde batterijtechnologieën en batterijbeheersystemen die zorgen voor een lange levensduur en betrouwbare prestaties. Bovendien blijven batterijtechnologieën zich verbeteren, waardoor elektrische voertuigen steeds aantrekkelijker worden voor een breed scala aan rijbehoeften. De productie van elektrische wagens is slecht voor het milieu.

Elektrische wagens zijn slecht voor het milieu vanwege de productie van batterijen

Een veelgehoorde kritiek op elektrische auto’s is dat de productie van batterijen schadelijk is voor het milieu. Hoewel de productie van batterijen enige impact heeft, moet men het grotere plaatje bekijken. Elektrische voertuigen hebben geen uitlaatgassen, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan de vermindering van luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien worden batterijtechnologieën voortdurend verbeterd, waarbij fabrikanten streven naar efficiëntere en duurzamere productiemethoden. Daarnaast wordt er steeds meer geïnvesteerd in recyclingprogramma’s om batterijen aan het einde van hun levensduur op een verantwoorde manier te verwerken. Op de lange termijn zijn elektrische voertuigen veel milieuvriendelijker dan voertuigen met een verbrandingsmotor.

Er zijn niet genoeg laadpunten beschikbaar

Er zijn niet genoeg oplaadpunten beschikbaar. Een veelgehoorde zorg is het gebrek aan oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Mensen maken zich zorgen dat ze stranden zonder een oplaadpunt in de buurt. Gelukkig groeit het netwerk van oplaadinfrastructuur gestaag. Overheden, bedrijven en particulieren investeren in de installatie van oplaadpunten op openbare parkeerplaatsen, bij winkelcentra, in steden en op snelwegen. Bovendien zijn er tal van mobiele apps en websites beschikbaar waarmee bestuurders eenvoudig oplaadpunten kunnen vinden en reserveren. Met de toenemende beschikbaarheid van oplaadpunten wordt het steeds handiger en toegankelijker om een elektrisch voertuig te bezitten.

Het is tijd om afscheid te nemen van verouderde mythes over elektrisch rijden. Elektrische auto’s hebben een aanzienlijke actieradius, zijn betaalbaarder geworden, bieden spannende prestaties, zijn milieuvriendelijk en het netwerk van oplaadpunten groeit gestaag. Met al deze voordelen is het duidelijk dat elektrisch rijden de toekomst van de mobiliteit is. Dus waar wacht je nog op? Stap in een elektrische auto en ervaar zelf de voordelen en het plezier van elektrisch rijden.