Voor veel mensen zijn airconditioners een luxe die vooral tijdens de zomermaanden van pas komt. Maar voor anderen zijn ze het hele jaar door onmisbaar, niet alleen voor koeling, maar ook voor verwarming. Misschien vraag je je af hoe vaak je airco gecontroleerd of onderhouden moet worden. De meeste bedrijven adviseren een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar is dat echt noodzakelijk?

Niet per se… Dit klinkt misschien verrassend, vooral van een airco-installateur, maar het is waar! Je kunt je airco gerust elke twee jaar laten nakijken. Moderne airconditioners zijn gebouwd om meerdere zomers probleemloos te overleven, zelfs bij intensief dagelijks gebruik. De nieuwste modellen zijn bijzonder duurzaam.

Maar is dat genoeg? Is het acceptabel dat je airco harder moet werken om dezelfde koeling te bieden en daardoor meer energie verbruikt?

Wij vinden van niet.

Om je airco in topconditie te houden, adviseren wij een jaarlijks onderhoud. Hier is waarom…

Zorgeloos de zomer in

Het voorjaar is het ideale moment om je airco klaar te maken voor de zomer. Na een periode van weinig gebruik tijdens de wintermaanden kan de efficiëntie van je airconditioner achteruitgaan.

Wil je dat je airco optimaal presteert tijdens de warme zomerdagen? Laat hem dan in de lente controleren en onderhouden. Denk aan een auto die bijna een jaar stil heeft gestaan; die heeft ook een grondige check en onderhoud nodig voordat hij weer de weg op kan. Net zoals een goed onderhouden auto efficiënter rijdt, werkt een goed onderhouden airco efficiënter.

Met steeds warmere lentes en zomers is het essentieel dat je airco goed wordt verzorgd, zodat hij je zonder problemen door de hete maanden heen helpt. Niemand wil dat de airco het begeeft of minder effectief wordt midden in de zomer.

Een airco herstellen is duurder dan onderhouden

Laten we de vergelijking met een auto weer oppakken. Als je ooit een kostbare autoreparatie hebt moeten betalen na een defect, weet je hoe duur dat kan zijn. Dit contrast met regelmatig onderhoud, dat vaak een stuk voordeliger is, geldt ook voor airconditioners. Bij airco’s kan een grote reparatie soms zo prijzig zijn dat het bijna voordeliger is om een nieuwe unit aan te schaffen.

Daarom raden wij, als ervaren airco-installateurs, aan om je airco jaarlijks te laten onderhouden. Regelmatige onderhoudsbeurten helpen om storingen te voorkomen en houden je systeem in topconditie.

Onze ervaring toont aan dat bijna de helft van de dure reparaties had kunnen worden vermeden met jaarlijks onderhoud. Dit betekent dat een jaarlijkse onderhoudsbeurt de kans op problemen met wel vijftig procent kan verminderen.

Uw garantie is afhankelijk van regelmatig onderhoud

De meeste apparaten worden geleverd met een garantie, en airconditioners vormen hierop geen uitzondering. Voor veel airco-fabrikanten is regelmatig onderhoud zelfs een vereiste om aanspraak te kunnen maken op hun garantievoorwaarden.

Merken zoals Fujitsu en Daikin specificeren in hun richtlijnen dat vervangonderdelen alleen worden verstrekt als je airco regelmatig is onderhouden door een erkende installateur. Dit benadrukt het belang van regelmatig onderhoud om je garantie te behouden en onverwachte kosten te vermijden.

Het verlengt de levensduur van je airco

Het regelmatig laten controleren van je airco is essentieel voor zowel preventief onderhoud als het behoud van optimale prestaties. Door tijdig problemen op te sporen en aan te pakken, voorkom je dat kleine mankementen uitgroeien tot kostbare reparaties. Dit helpt niet alleen om je airco in topconditie te houden, maar verlengt ook de levensduur van je apparaat aanzienlijk.

Het negeren van onderhoud kan meer schade veroorzaken dan je wellicht denkt. Kleine problemen kunnen zich ongemerkt ontwikkelen tot grote defecten, wat kan leiden tot dure reparaties of zelfs de noodzaak om de airco te vervangen. Regelmatig onderhoud is dus de sleutel tot een efficiënte en langdurige werking van je airconditioner.

Regelmatig onderhoud behoudt maximale efficiëntie

Om de maximale efficiëntie van je airconditioner te behouden, is jaarlijks onderhoud cruciaal. Zonder dit onderhoud kan de efficiëntie van je airco elk jaar met wel 5% afnemen.

Er zijn diverse factoren die de werking van je airco kunnen aantasten. Een belangrijke oorzaak is de ophoping van vuil en stof, wat de warmteoverdracht belemmert en de prestaties van je airco vermindert.

Daarnaast kan verstopping in het systeem leiden tot waterschade en ongewenste vochtigheid. De motor kan slijten of extra smering nodig hebben, en de blazers moeten regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat de luchtcirculatie stagneert en stof terug de kamer in wordt geblazen.

Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen met regelmatig onderhoud, wat uiteindelijk veel geld bespaart.

Heb je een airco-installatie maar nog geen onderhoudscontract? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en zorg dat je airco in topconditie blijft.