Elektrisch rijden, subsidies en fiscale voordelen.

Elektrisch rijden is de toekomst, dat zie je aan het aantal elektrische wagens die rondrijden en verkocht worden. Bovendien moeten alle bedrijfswagens vanaf 2026 elektrisch zijn. Los van de positieve impact op het milieu en verminderde brandstofkosten, maken bepaalde belastingvoordelen, kortingen en vrijstellingen de aankoop van een elektrische auto zeer aantrekkelijk.

In 2016 riep Vlaanderen een zero-emissiepremie in het leven ter stimulatie van de aankoop van 100% elektrische wagens. Sinds januari 2020 is deze premie afgeschaft, maar zelfs zonder die premie blijft de aankoop of lease van een elektrische auto een slimme investering.

1. Belasting op inverkeerstelling (BIV)

  • In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van BIV bij de aankoop van een 100% elektrische auto. 
  • In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je slechts het minimum aan BIV (€ 61,5*) bij een volledig elektrisch voertuig. 

2. Verkeersbelasting

  • In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van verkeersbelasting bij de aankoop van een 100% elektrische auto. 
  • In het Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest betaal je slechts het minimum aan verkeersbelasting (€ 83,95*) bij een volledig elektrisch voertuig. 

3. Voordeel-Alle-Aard (VAA)

  • Heb je een elektrische bedrijfswagen die je ook privé gebruikt? Dan verlagen je VAA-kosten. Bij de berekening van het VAA bij een elektrische bedrijfswagen wordt immers rekening gehouden met het laagste CO2-coëfficient, zijnde 4%. 

4. Lokale premies

Sommige lokale overheden, steden en gemeenten bieden subsidies aan particulieren wanneer ze een 100% elektrische wagen kopen of leasen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. 

In Gent is er sinds 2021 bijvoorbeeld een premie tot €4.500 voor wie een nieuwe elektrische wagen koopt of leaset en inzet als deelauto. 

5. Fiscale aftrekbaarheid 

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar. 

Ook de elektriciteit die je gebruikt voor elektrische voertuigen, trek je voor 100% af van je belastingen. 

Tussen 2023 en 2026 bouwt de overheid trouwens de fiscale voordelen voor brandstof- en hybride wagens af. Vanaf dan is dus alleen nog een elektrische bedrijfswagen fiscaal aftrekbaar! 

6. Fiscale aftrek voor laadpalen 

Als bedrijf kan je in Vlaanderen bovendien de kost voor de aankoop en installatie van een laadpaal voor 100% fiscaal aftrekken. Vanaf september 2021 krijgen je ook als particulier een belastingvermindering wanneer je een laadpaal installeert, die over de jaren daalt van 45% tot 15% van het investeringsbedrag in 2024. De maximale steun die je per laadpaal geniet bedraagt € 1.500. Een van de voorwaarden is een groen energiecontract. 

LET OP!

 Voor particulieren is de laadpaal 100% aftrekbaar indien:

  • de aankoop en installatie vanaf 1 september 2021 gebeurt,
  • je laadpaal een slimme sturing heeft en wordt bevoorraad met groene stroom 
  • je huurder of eigenaar bent. 

Je krijgt 45% belastingreductie met een plafond tot € 1.500 per laadpunt en per belastingbetaler. 

Voor zelfstandigen en vrije beroepers is de laadpaal 200% aftrekbaar indien:

  • de aankoop en installatie gebeurt tussen 1 september 2021 en 31 december 2022
  • de laadpaal publiek toegankelijk is en bruikbaar voor derden. 

7.Premie voor een thuisbatterij 

Als particulier krijg je van de Vlaamse Overheid een premie wanneer je sommige thuisbatterijen installeert, met een maximum van 40% van de investeringskosten, tot € 2.550. De premie daalt jaarlijks tot eind 2025.