Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een lucht-water warmtepomp specifiek ontwikkeld om water in je sanitair te verwarmen. Hiervoor gebruikt het systeem warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht. Door deze werking is een warmtepompboiler een zeer energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing. Het merendeel van de tijd kan je het boilervat opwarmen door deze simpele werking. Wanneer deze warmtepompboiler dan toch te weinig rendement zou leveren, springt het elektrisch element hierin bij.

Wanneer je veel behoefte hebt aan warm water, dan is dit soort boiler dus zeer interessant. Het systeem heeft de mogelijkheid om op meerdere afnamepunten tegelijk warm water te leveren en je kan deze boilervaten ook in grote volumes verkrijgen. Daarnaast kan de boiler ook zorgen voor verkoeling tijdens de warme zomermaanden. Deze kan namelijk koele lucht verspreiden wanneer je dit wenst en op die manier kan je dus altijd genieten van een aangename temperatuur in huis.

Met andere woorden is een warmtepompboiler dus een uitstekend alternatief voor het sanitair water van de cv-ketel. Dit soort boilers zijn zowel goed voor het milieu als uw portemonnee. Met zo’n warmtepompboiler kan je namelijk tot 70% van je energiefactuur besparen. Dus als je per dag meer dan 100 liter warm water gebruikt – met een gezin van 4 is dit gemiddeld 348 liter – dan is een warmtepompboiler dus zeker een must 😉!

Wat zijn de voordelen?

Zo’n warmtepompboiler is niet alleen handig en energiebesparend, er zitten ook een heleboel andere voordelen aan vast.

Zo is een warmtepompboiler ook heel gebruiksvriendelijk en maakt de installatie amper geluid. Op deze manier kan elk gezien op een simpele manier gebruik maken van deze interessante installatie, die daarbovenop ook snel geïnstalleerd kan worden.

Boven op het feit dat een warmtepompboiler zeer kostenbesparend is, kan je er ook nog premies voor aanvragen. In Vlaanderen kom je dankzij zo’n boiler in aanmerking voor een premie. Deze premie schommelt tussen de €900 en €1080 afhankelijk van je financiële situatie, met een maximum grens van 40%-50% van je eindfactuur. Met andere woorden een zeer kosteneffectieve oplossing, die terugverdiend is op gemiddeld 5 jaar tijd.

Daarnaast is een warmtepompboiler ook zeer milieuvriendelijk. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot dan gewone boilers en verbruiken driemaal minder elektriciteit. Al je daarbovenop nog eens zonnepanelen hebt kan je de “overbodige” stroom die je panelen opwekken ook gebruiken om de warmtepompboiler van energie te voorzien.

Tot slot zijn dit soort boilers ook goed te combineren met andere milieuvriendelijke oplossingen in huis. Zo is dit soort installatie combineerbaar met een condensatieketel of gas of stookolie. Daarnaast kan je ze ook combineren met zonnepanelen voor elektra en cv-systemen voor naverwarming.

Daarnaast is een warmtepompboiler ook zeer milieuvriendelijk. Ze zorgen voor minder CO2 uitstoot dan gewone boilers en verbruiken driemaal minder elektriciteit.

Is deze uitleg te ingewikkeld of te technisch? Aarzel dan niet om ons te contacteren voor meer uitleg! Wij zitten graag eens samen om alles te bespreken met een lekkere kop koffie erbij 😉