Familie vertrekt op vakantie

Het is zover, eindelijk op vakantie. Aan de hand van deze eenvoudige stappen bespaar je op de elektriciteitskosten zodat je zorgeloos op reis kan vertrekken.

1) Hou je koelkast vol en je diepvriezer leeg

De meeste mensen maken hun koelkast leeg voordat ze op vakantie vertrekken. Maar wist je dat een volle koelkast energiezuiniger is dan eentje die half leeg is.

Een volle koelkast bewaart de koude temperatuur beter dan een lege koelkast. Geen idee met wat je jouw koelkast kan vullen? Gebruik plastic dozen of flessen om de koelkast zo goed mogelijk op te vullen.

Extra tips: Verhoog de temperatuur van je koelkast tijdens je reis. Ben je langer dan een maand weg dan kan je overwegen om de koelkast volledig af te zetten en leeg te halen. De deur laat je dan best open.

Wat je diepvriezer betreft haal je deze best helemaal leeg. Wist je dat ijsvorming je verbruik vliegensvlug de hoogte in stuurt? Er is slechts 2mm ijs nodig voor een verbruiksstijging van 20%.

Het is dus aangeraden enkele weken voor je vertrek de diepvriezer te ontdooien en leeg te halen. Je zet hem dan ook af en trekt hem uit het stopcontact. Ook hier is het aangewezen de diepvriesdeur open te laten staan.

2) Bescherm je woning tegen de warmte

De woning verduisteren is de eerste stap om ze te beschermen tegen de warmte. Om de zon tegen te houden en de stralingswarmte te verminderen doe je best alle gordijnen en rolluiken dicht terwijl je weg bent. Zo hou je je huis koel.

Blijf je deze zomer thuis en wil je de warmte ook buiten houden, kan je opteren voor thermische gordijnen. Het grote voordeel aan deze zijn dat ze geen warmte doorlaten, maar wel licht.

3) Zet de verwarming zo laag mogelijk of helemaal uit

De grootste verbruiker in huis is ongetwijfeld je verwarming. Terwijl je op vakantie bent is het niet nodig je huis te verwarmen. Ook hier zet je je programmeerbare thermostaat in vakantiestand.

Heb je een manuele thermostaat dan kan je door deze enkele graden lager te zetten al een energievermindering hebben. Op de dag van vandaag hebben erg veel woningen een thermostaat op afstand.

Het voordeel hieraan is dat je de verwarming weer kunt aanzetten wanneer je terug naar huis komt. Wist je dat als je je huis drie graden per dag verlaagt je al 30% van de verwarmingskosten kan besparen.

4) Waterverwarming op vakantiemodus

De op één na grootste energieverbruiker in het huis is de warmteboiler. Als je een programmeerbare warmteboiler hebt is het aangewezen deze op vakantiemodus te zetten.

De hoofdschakelaar zet u uit tijdens uw vakantie. Eens u terug bent warmt het water binnen de twee uur weer op tot de ingestelde temperatuur.

5) Stekkers uittrekken

Net voor je vertrekt doe je best nog eens een rondje door het huis om alle stekkers uit te trekken. Gaande van radio’s, tv’s, computers tot oplaadkabels, broodrooster, haardroger,..

Waarom deze uittrekken als je ze niet gaat gebruiken? Wel, dit doen we om fantoombelasting tegen te gaan. Fantoombelasting is het fenomeen waarin apparaten elektriciteit verbruiken zonder ze te gebruiken.

Door de stekkers uit te trekken besparen we niet alleen energie maar worden de apparaten ook beschermd tegen schade door stroomstoten en verminder je het risico op brand.

6) Schakel de lampen uit

Na het stekkerrondje ga je best nog een laatste keer door het huis om alle lichten uit te schakelen. Dit is iets wat men snel over het hoofd zou zien maar achteraf wel eens een duur grapje kan worden als je het niet doet.

Om inbrekers tegen te gaan kan je uiteraard enkele lampjes laten branden. Kies dan voor de verlichting van donkere plaatsen. Dit zal de inbrekers afschrikken. Lampen met bewegingsmelder zijn ook ideaal hiervoor, kies dan voor een spaarlamp of ledlamp om energie te besparen.

Zo, eenmaal je deze stappen hebt gevolgd ben je helemaal klaar om zorgeloos op vakantie te vertrekken.

Geniet ervan!