Wat veel mensen nog tegenhoudt is de constante oplaad stress die men denkt te ervaren tijdens het reizen. Deze stress is echter onterecht.

Mits wat voorbereiding kunnen elektrische auto’s afstanden afleggen tot 1200 km op één dag. Wij geven je enkele tips die jouw reis met de elektrische wagen kunnen vergemakkelijken.

Bereid je voor

Je elektrische wagen is perfect in staat je vlot naar je bestemming te brengen. Door je reis op voorhand wat te plannen is er eigenlijk geen rede tot paniek.

Plan je route van laadpunt naar laadpunt. Apps als Chargemap, Plugsurfing, Newmotion, Chargemap, A Better Routeplanner,.. zorgen voor een duidelijk overzicht van openbare laadpalen in Europa.

Deze apps kijken naar de oplaadcapaciteit van je wagen en tonen je de laadsnelheid van de aanwezige laadpalen.

Reis je met een Tesla? Dan vind je in de Tesla-app extra laadstations waar je een tussenstop kan maken. Andere merken kunnen hier helaas niet overal gebruik van maken.

Men raadt aan meerdere apps te downloaden zodat je zeker altijd een laadpunt kan vinden.

Vraag tijdig je internationale laadpassen aan

Bij de voorbereiding hoort ook je laadpasje in orde brengen. Niet elke laadpas is te gebruiken in het buitenland, controleer dus op voorhand grondig of je dit nog moet aanpassen.

We raden je ook aan meerdere laadpasjes aan te vragen. Het kan altijd wel eens voorvallen dat een pasje niet werkt. Je zal dan erg blij zijn als je een tweede pasje bij de hand hebt.

Leg je laadkabels in de koffer

Omdat pech niet onvermijdelijk is is het aangewezen de kabels die je bij je elektrische wagen hebt gekregen mee te nemen.

De laadkabel voor het gewone stopcontact 220-240 Volt en de gewone laadkabels. Zo kan je in geval van nood je batterij via een stopcontact opladen. Het nadeel hiervan is dat je tussenstop wat langer zal duren.

Vermijd zwarte zaterdag

Een gouden tip is om niet te reizen in het weekend, vooral zwarte zaterdag kan je best vermijden. Op deze dagen kan er wel eens file vormen voor de laadstations.

Rijd je op minder drukke momenten hoef je je absoluut geen zorgen te maken om een vrije laadpaal te vinden.

Volgens Zonneplan zijn Monaco en Slovenië topfavorieten voor gebruikers van elektrische voertuigen

Ook België, Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen hebben voldoende laadpalen om comfortabel te kunnen reizen. Heb je nog geen idee waar je heen wil?

Dan is je reis plannen aan de hand van hoe goed landen zijn uitgerust voor EV’s ook een optie. Data van de Europese Commissie toont ons dat er in Nederland om de anderhalve kilometer een publieke laadpaal staat.

Dezelfde data gebruikte energiebedrijf Zonneplan om te berekenen hoeveel kilometer je in elk Europees land moet afleggen voordat je een laadpunt kan vinden.

Het resultaat toonde ons dat in tegenstelling tot de beste zonbestemmingen Monaco en Slovenië, Europese landen jammer genoeg nog niet tot voldoende mogelijkheid om elektrisch op te laden beschikken.

In sommige delen van bijvoorbeeld Frankrijk is soms geen enkel laadpunt te bespeuren. Hier wordt dan gesproken van “de laadwoestijn.” Verrassend is dat Slovenië vanuit België eigenlijk het nog beter doet dan Monaco.

Tijdens je reis rijd je door bijna enkel door top-tien landen uit de laadpaaldichtheidlijst. (België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Lichtenstein en Oostenrijk)

Door deze route te volgen vermijdt je Duitsland, wat dan weer positief is want hier liggen de laadkosten veel hoger dan bijvoorbeeld in Frankrijk.

Ook weten we dat hoe zuidelijker men reist, men zich beter zal moeten voorbereiden. Landen als Spanje, Italië en Kroatië zijn iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

Plannen is hier dus de boodschap.