schone energie windmolens energyking

Mijlpaal: De investeringen in schone energie liggen dubbel zo hoog als die van fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een artikel van VRTNWS.  Voor het eerst investeert de wereld meer in schone energie. Volgens een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) wordt er dit jaar 2.000 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare en koolstofarme energie. Dit is een absoluut record. De afgelopen vijf jaar zijn de investeringen in schone energie bijna verdubbeld. 

Het geld gaat naar uiteenlopende energiebronnen en technologieën zoals zonnepanelen, windmolens, kerncentrales, energieopslag. Maar ook elektriciteitsnetten, efficiëntieverbeteringen, elektrische voertuigen, koolstofarme brandstoffen en warmtepompen.

Enkele hoogtepunten:

🔋 De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 2 jaar met 30% gedaald en over de laatste 10 jaar zelfs met meer dan 70%.

🔋 China, Europa en de VS leiden de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie, goed voor meer dan twee derde van het totaal.

zonnepanelen, investeringen, groene energie

Goedkopere energie

Uit een ander rapport van de IEA blijkt dat energie ook steeds goedkoper zal worden. “De energietransitie in zijn geheel zal wereldwijd leiden tot lagere energiekosten dan vandaag. Het IEA zegt in dat rapport dat we de energiekostprijs in de toekomst wellicht zelfs gaan uitdrukken in cent per kilowattuur, in plaats van dollar per vat.” Dat concludeert Thijs Van de Graaf (energie-expert en professor internationale politiek aan de UGent) in het artikel van VRT.

Werk aan de winkel

Dat de investeringen in schone energie dubbel zo hoog liggen als die van fossiele brandstoffen, klinkt bemoedigend. Maar IEA-topman Fatih Birol benadrukt dat de huidige investeringen nog niet voldoende zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo wordt er nog steeds meer dan 1.000 miljard dollar geïnvesteerd in fossiele brandstoffen, met name olie, gas en steenkool. 

Om tegen 2050 CO₂-neutraal te worden, moet de wereld jaarlijks 500 miljard dollar extra investeren in hernieuwbare energie. Ook moeten de investeringen in fossiele brandstoffen drastisch dalen.

Het is duidelijk dat we op de goede weg zijn, maar er is toch nog werk aan de winkel. Wil jij meer info over hoe jij je steentje kan bijdragen? Neem gerust contact met ons op.