We weten ondertussen dat elektrisch rijden vele voordelen biedt. Maar wat moet je doen als je onderweg met pech komt te staan? Wij geven je enkele praktische oplossingen en tips om je te helpen bij het reizen met je elektrische wagen.

Zorg voor een noodpakket

Wanneer je geconfronteerd wordt met pech tijdens het reizen, is het erg handig een noodpakket in je elektrische auto te hebben. Essentieel voor dit pakket is een draagbare lader. Daarnaast zorg je ook voor een gereedschapskist, een gevarendriehoek en een veiligheidsvestje. Het is ook verstandig een lijstje te maken van sleepdiensten en laadstations in de buurt. Dit kan ook met apps op je smartphone als Waze of Google Maps.

Ken je voertuig en de waarschuwingslampjes

Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de verschillende waarschuwingslampjes op het dashboard van je elektrische auto. Als er een waarschuwingslampje gaat branden, raadpleeg dan het instructieboekje om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn. In sommige gevallen kan het nodig zijn om contact op te nemen met de klantenservice van de autofabrikant.

Contacteer een takelwagen gespecialiseerd in elektrische wagens

In geval van pech onderweg, neem je contact op met de wegenwacht of een mobiliteitsdienst. Let op dat ze gespecialiseerd zijn in elektrische voertuigen. EV’s verschillen in hun samenstelling aanzienlijk van traditionele auto’s. Ze zijn uitgerust met een elektrische motor en een complex systeem van batterijen en elektronica. Het slepen van een elektrische auto met een reguliere takelwagen kan ernstige schade veroorzaken, omdat ze niet ontworpen zijn om tijdens het slepen te functioneren. In tegenstelling tot diesel- of benzineauto’s, hebben elektrische auto’s geen neutrale “N”-stand, waardoor de wielen van EV’s niet vrij kunnen draaien.

Gelukkig is er een speciaal type takelwagen beschikbaar met een kraan die geschikt is voor het vervoeren van elektrische voertuigen. Deze takelwagen tilt de EVs volledig op, zodat de banden geen contact maken met de grond. Hierdoor worden de gevoelige onderdelen van de elektrische auto beschermd en kan het voertuig veilig worden verplaatst.

Pech met je elektrische auto kan iedereen overkomen, maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je snel en gemakkelijk weer op weg zijn.

Ook als je geen klant bent kan je 24/7 terecht bij hulpverleningsdiensten als Touring en VAB. Onthoud dat het belangrijk is om steeds de veiligheid voorop te stellen en in nood de hulpdiensten, op het nummer 112, te bellen.