laadpunten voor bedrijve

Bent u een bedrijfseigenaar die overweegt te investeren in duurzame mobiliteit? Wilt u meer weten over de fiscale aftrekbaarheid van laadpunten voor elektrische voertuigen en hoe uw bedrijf kan profiteren van deze maatregel? Lees hieronder dan waarom je niet langer moet twijfelen! Ontdek hoe u kosten kunt besparen, uw reputatie kunt verbeteren en bijdragen aan een schonere leefomgeving. Doe mee aan de transitie naar duurzame mobiliteit en investeer in laadpunten voor elektrische voertuigen. Klik hier om te lezen hoe de fiscale aftrekbaarheid werkt en welke voordelen het biedt voor bedrijven in België.

Fiscale aftrekbaarheid voor laadpunten

In België is de fiscale aftrekbaarheid van laadpunten voor bedrijven een belangrijke maatregel om investeringen in duurzame mobiliteit te stimuleren. Met deze maatregel kunnen bedrijven de kosten van de aankoop en installatie van laadpunten voor elektrische voertuigen aftrekken van de belastingen. Momenteel bedraagt ​​de fiscale aftrekbaarheid van laadpunten voor bedrijven in België 150%. 

Een bedrijf kan enkel van deze fiscale aftrekbaarheid genieten, wanneer zij een laadpunt op hun eigen terreinen laten zetten. Het bedrijf zal dan ook deze laadpunten openbaar beschikbaar moeten maken, mochten ze deze 150% willen aftrekken. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze regeling alleen van toepassing is op bedrijven en niet op particulieren. 

Wanneer kom je in aanmerking?

Bedrijven die in aanmerking komen voor de fiscale aftrekbaarheid van laadpunten moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het laadpunt moet bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde technische specificaties en veiligheidsnormen.  

  • Publieke laadpunten moeten voldoen aan de vereiste vermogensspecificaties. 
  • De installatie moet voorzien zijn van een het correcte type connector.  
  • Het laadpunt moet aan verschillende veiligheidsnormen voldoen & gecertificeerd zijn door erkende instanties (zoals AVERE en IEC).  

Naast de fiscale aftrekbaarheid kunnen bedrijven ook gebruikmaken van andere financiële voordelen. Zo kunnen ze subsidies ontvangen van de Vlaamse of Waalse overheid voor de aankoop van elektrische voertuigen en laadpunten. Daarnaast kunnen ze ook profiteren van lagere energietarieven voor het opladen van elektrische voertuigen. 

Waarom moet je investeren in een laadpunten?

Maar waarom zouden bedrijven moeten investeren in duurzame mobiliteit en laadpunten voor elektrische voertuigen? Allereerst is het een goede manier om bij te dragen aan een schonere en gezondere leefomgeving. Elektrische voertuigen hebben namelijk een lagere CO2-uitstoot dan voertuigen op fossiele brandstoffen, wat bijdraagt ​​aan het verminderen van de klimaatverandering. 

Daarnaast kan het investeren in laadpunten voor elektrische voertuigen ook financiële voordelen opleveren voor bedrijven. Elektrische voertuigen zijn namelijk over het algemeen goedkoper in gebruik dan voertuigen op fossiele brandstoffen. Bovendien is het investeren in laadpunten voor elektrische voertuigen een investering in de toekomst, omdat het aantal elektrische voertuigen naar verwachting zal blijven groeien. 

Ten slotte kan het investeren in laadpalen voor elektrische voertuigen ook de reputatie van een bedrijf verbeteren. Bedrijven die investeren in duurzame mobiliteit en laadpunten voor elektrische voertuigen tonen aan dat ze zich bewust zijn van hun impact op het milieu en bereid zijn om actie te ondernemen om deze impact te verminderen. Dit kan bijdragen aan een positieve merkreputatie en kan aantrekkelijk zijn voor klanten en werknemers die waarde hechten aan duurzaamheid. 

Al met al is de fiscale aftrekbaarheid van laadpunten voor bedrijven in België een belangrijke maatregel om investeringen in duurzame mobiliteit te stimuleren. Het kan bedrijven niet alleen helpen om kosten te besparen en hun reputatie te verbeteren, maar het kan ook bijdragen aan een schonere en gezondere leefomgeving voor ons allemaal. Als uw bedrijf overweegt om te investeren in laadpunten voor elektrische voertuigen, is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of u in aanmerking komt voor de fiscale aftrekbaarheid en andere financiële voordelen.