Alfen laadpaal

Je zonnepanelen gebruiken om je elektrische wagen mee op te laden? We bekijken de verschillende aspecten van dit winnend duo.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan het opladen van jouw elektrische wagen met jouw zonnepaneleninstallatie. Maar hoe gaat dat nu juist in zijn werk? Indien je nog geen zonnepanelen op je dak liggen hebt dan is een correcte dimensionering van je toekomstige installatie zeer belangrijk. Om zo goed mogelijk te dimensioneren vragen onze energie-adviseurs altijd wat jouw jaarlijks verbruik is en of er nog andere grote verbruikers aanwezig zijn in het huishouden. Dit kan bv. een sauna, verwarmd zwembad, warmtepomp of een elektrische wagen zijn.

Hoe groot moet mijn zonnepaneleninstallatie zijn om mijn elektrische wagen op te laden?

De opbrengst van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie ligt tussen de 3000 en 5000 kWh. Als we rekening gaan houden met het opladen van een elektrische wagen dan is het aangeraden om de productieoppervlakte van jouw installatie met zo’n 50% te vergroten. Een elektrische wagen van een gemiddeld Belgisch gezin verbruikt zo’n 1500 tot 3000kWh aan elektriciteit per jaar. Uit de praktijk blijkt echter dat je de wagen niet alleen thuis oplaadt. Sommigen laden op het werk of via laadstations op de openbare weg. Vandaag beschik je misschien nog niet over een elektrische wagen, maar wie weet overweeg je wel om er één aan te schaffen binnen een paar jaar. Denk daarom goed na voordat u zonnepanelen installeert, onze energie-adviseurs helpen u graag verder.

Wat is de beste moment om mijn elektrische wagen op te laden?

Gezien de huidige omstandigheden werken veel mensen van thuis uit. Jouw zonnepanelen hebben de hoogste opbrengstpiek rond het middaguur. De beste situatie is om de laadmomenten van jouw wagen af te stemmen op de zonneproductie van jouw woning. Alleen is dit niet voor iedereen even makkelijk. Mensen die overdag niet thuis zijn hebben dan zeker baat bij een thuisbatterij. Dan kun je de opgeslagen energie s ’avonds gebruiken om jouw wagen op te laden.

Zijn elektrische wagens wel de juiste keuze voor de toekomst van onze aarde?

Mensen hebben best wat vooroordelen als we over elektrische voertuigen spreken. Zijn deze voertuigen echt zo ecologisch zoals iedereen beweert?

Er is een constante evolutie in de automobiel wereld. Miljarden euro’s worden geïnvesteerd in nieuwe batterijtechnologieën. Deze worden alsmaar compacter, krachtiger en goedkoper om te produceren. De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat de productie van dergelijke batterijen gepaard gaat met massale ontginningen van grondstoffen zoals Kobalt en Lithium die navenant een litteken achterlaten op onze wereldbol.

Nu, dit is een groeiende markt, we moeten daarom rekening houden met toekomstige technologische ontwikkelingen en de energiestructuur om steeds meer hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen.

Uiteraard is het belangrijk om aandacht te besteden aan de uitstoot van kooldioxide. Nu is het wel zo dat in de meest vervuilde steden de meeste mensen sterven door fijnstof en stikstofoxiden. Momenteel zijn elektrische voertuigen het alternatief bij uitstek voor fossiele brandstoffen. Hoe meer elektrische wagens, hoe minder CO2 uitstoot, hoe beter onze luchtkwaliteit.

Daarnaast is het gebruik van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit ook nog eens goed voor het milieu. De zon is een gratis, onuitputbare bron van energie. Hoe meer we deze vorm van energie gebruiken om onze wagens op te laden, hoe dankbaarder onze planeet zal zijn.

Wenst u een bezoek van één van onze energieadviseurs, aarzel dan niet en druk hieronder op de knop!