Zonnepanelen
De wifi van mijn Goodwe omvormer werkt niet? Wat moet ik doen?
Volg de stappen van onze handleiding om de Wifi van de Goodwe omvormer te resetten.
Wat betekenen de lampjes op mijn omvormer?
Op de linkerzijde van de omvormer plakt een sticker waarop de uitleg van lampjes vermeld staan.
Is er een premie voor zonnepanelen?
Bekijk deze website van de vlaamse overheid om alles te weten te komen over premies voor zonnepanelen.
Wat is een omvormer?
Een omvormer heeft als taak de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om te zetten naar wisselstroom. De wisselstroom zorgt ervoor dat je je elektriciteit kan gebruiken.
Waarom zou ik zonnepanelen aanschaffen?
– Ze verlagen jouw energiefactuur
– Je wekt je eigen stroom op waardoor je onafhankelijker wordt van het net
– Ze kunnen gelegd worden waar je wilt: op een carport, tuinhuis, garage, dak, grond,..
– Je hebt geen vergunning nodig
– Ze kunnen gerecycleerd worden
– Ze verhogen de waarde van jouw woning
– Ze hebben een levensduur tot wel 30 jaar
Zijn zonnepanelen rendabel?
– Een gemiddeld Vlaams gezin met 2 volwassenen en één kind verbruikt ongeveer 3500 kWh, dan heb je een installatie nodig van plusminus 6000 tot 7000 euro.
– Gezinnen die meer gebruiken hebben een grotere installatie nodig maar die wordt niet proportioneel duurder omdat de montage een groot deel van de kost uitmaakt.
Algemeen kan gesteld worden dat je de investering na 7 tot 8 jaar zal terug verdienenen. Na deze periode wordt je elektriciteit volledig gratis omdat moderne installaties een levensduur hebben van +25 jaar!
Het rendement van zonnepanelen blijft dus heel hoog, hier kan geen spaarboekje tegenop.
Welke oriëntatie levert het meeste op?
De oriëntatie en helling van je dak hebben een grote invloed op de hoeveelheid zonnestralen die jouw dak kan opvangen en bepalen dus jouw opbrengst. Voor een optimaal rendement moeten de panelen tussen het zuidoosten en zuidwesten gericht zijn, onder een hoek van 15° tot 50°. Schaduw van aanpalende gebouwen, schoorstenen of bomen verminderen je opbrengst. Staat er een grote boom die je zonnestralen tegenhoudt, bekijk dan best of je deze weg kan doen of regelmatig snoeit.
Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen?
De kosten hangen af van meerdere factoren, de hellingsgraad van jouw dak, de oriëntatie, hoeveel schaduw jouw dak krijgt, wat je jaarlijks verbruikt,..
Aan de hand van onze calculator ontvang je een volledig gepersonaliseerde offerte met terugverdientijd en kostprijzen.
Op welke garanties heb ik recht?
Op onze Jinko zonnepanelen krijg je 25 jaar productgarantie en 30 jaar opbrengstgarantie >87,4%
Wat betekent Wp/kW?
Wp staat voor “Watt piek”, kW staat voor “Kilowatt.
Wat is een optimizer en wanneer gebruik je deze?
Een optimizer is een klein kastje dat tussen de zonnepanelen en de omvormer geplaatst kan worden. Elke zonnepaneel heeft een eigen optimizer, ze koppelen de panelen los van elkaar. Optimizers zorgen dat ondanks schaudwen het maximale uit een paneel gehaald wordt. Doordat ze parallel geschakeld zijn heb je dus minder last van schaduw en blijft het opbrengstrendement optimaal.
Hebben zonnepanelen veel onderhoud nodig?
Zonnepanelen zijn erg onderhoudsvriendelijk, het meeste vuil wordt door de regen weggespoeld. Al kan er natuurlijk altijd wat achterblijven, denk aan zand, bladeren, stof,..
We raden aan de zonnepanelen één maal per jaar schoon te maken. De komt de opbrengst ten goede. Wees echter wel voorzichtig indien u ervoor kiest ze zelf te poetsen. Poest de panelen met osmosewater zonder zeep. Anders bestaat de kans dat je de speciale beschermlaag verwijderd.
Er ligt sneeuw op mijn zonnepanelen, wat nu?
Bij hevige sneeuw is het mogelijk dat de zonnepanelen minder rendabel zijn of zelfs geen stroom produceren. In de meeste gevallen zal de sneeuw er vanzelf afglijden.
Werken de panelen ook als de zon niet schijnt?
Zonnepanelen werken niet op zonlicht maar op licht. Ze functioneren dus ook bij grijs weer. Uiteraard brengen ze in de winter minder op dan in de zomer. Maar nog steeds voldoende.
Hebben zonnepanelen een lange levensduur?
Zonnepanelen hebben een best lange levensduur. Zo gaan ze gemiddeld langer 25 tot 30 jaar mee.
Thuisbatterijen
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij wordt meestal gecombineerd met zonnepanelen. De batterij zorgt ervoor dat de geproduceerde zonne-energie die je niet meteen zelf verbruikt, word
opgeslagen voor later. Zo kan die energie gebruikt worden op de momenten dat de zon niet schijnt.
Waar plaats ik mijn thuisbatterij het best?
Idealiter plaats je je thuisbatterij in een koele ruimte zoals je garage of berging. Liefst niet te ver van de omvormer.
Is een thuisbatterij veilig?
Ja, thuisbatterijen worden voor verkoop getest en gekeurd tot in de kleinste details. Het brandgevaar van een batterij ontstaat in de eerste plaats door een productiefout of wanneer de batterij beschadigd raakt. Wanneer de batterij conform de voorschriften van de fabrikant werd geïnstalleerd en aangesloten is dit risico echter zeer klein.
Kan ik met een thuisbatterij volledig netonafhankelijk worden?
Volledig netonafhankelijk kan in theorie niet maar door te investeren in een thuisbatterij blijf je toch wat gespaard van de torenhoge energieprijzen. Het loont dus zeker wel om een thuisbatterij aan te schaffen.
Ik heb een zonnepaneelinstallatie, heb ik een extra omvormer nodig voor een thuisbatterij?
Ja, de omvormer van je zonnepanelen is niet geschikt voor je thuisbatterij. Worden je zonnepanelen en thuisbatterij gelijktijdig geïnstalleerd dan wordt er vaak gekozen voor een hybride omvormer, deze is wel geschikt voor zowel je thuisbatterij als zonnepanelen.
Waarom is het interessant om in een thuisbatterij te investeren?
– Energieopslag
– Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet
-Zekerheid bij stroomonderbreking
-Lagere energiefactuur
Hoe bepaal ik de capaciteit van mijn thuisbatterij?
De capaciteit van jouw thuisbatterij wordt berekend op de energievraag van jouw woning. Deze capaciteit is afhankelijk van jouw consumptieprofiel. Hoe minder vaak je thuis bent, hoe meer elektriciteit je ‘s avonds verbruikt. Dit betekent dat je een grotere thuisbatterij nodig hebt om jouw verbruik ‘s avonds & ‘s nachts (wanneer de zon niet schijnt) op te vangen.
Bestaat er een premie voor thuisbatterijen?
Ja, je kan de premie voor thuisbatterijen combineren met de zonnepanelen premie.
Op deze website van de Vlaamse overheid kan je alle informatie terugvinden over premies voor thuisbatterijen
Wat is de levensduur van een batterij?
De meeste producenten van thuisbatterijen geven tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de levensduur van de huidige generatie batterijen tussen 15 en 25 jaar
bedraagt. De levensduur bepaalt mee de aankoopprijs.
Kan je ook zonder zonnepanelen voordeel halen uit een thuisbatterij
Dat is zeker mogelijk,’s Nachts kan je thuisbatterij tegen een laag nachttarief opladen. De opgeslagen elektriciteit kun je dan overdag gebruiken. Vandaag is een thuisbatterij zonder zonnepanelen niet rendabel. Je koopt je elektriciteit alleen nog maar aan voordelig nachttarief. Gemiddeld verdien je hier maximaal 100 euro winst per jaar op. Dit is te weinig om de aankoopprijs van een thuisbatterij op termijn te compenseren.
Airco
Maakt een airco veel lawaai?
Een airco installatie bestaat uit 2 delen, een binnenunit en een buitenunit. In de binnenunit zit er een fluisterstille ventilator die je bij normaal gebruik nauwelijks hoort. De buitenunit heeft een geluidsniveau van zo’n 40 to 50 dB, dit komt overeen met het geluid van ritselende bladeren. Maakt je airco te veel lawaai kan dit ook te wijten zijn aan slecht onderhoud. Gelukkig bestaan er manieren om het geluid wat te dempen. Zo kan je bijvoorbeeld trillingsisolatie plaatsen, de buitenunit volledig omkasten..
Gebruik je een airco enkel in de zomer?
Een airco is gedurende het hele jaar bruikbaar. Naast lucht koelen kunnen de nieuwere toestellen vervuilde lucht verversen, ventileren en ontvochten en
bevochtigen. In de winter kunnen airco’s ook gebruikt worden als verwarming.
Een airco kost veel geld en verbruikt veel elektriciteit
Een airco is een eenvoudige manier om je woning te koelen of te verwarmen. Als je een airco met warmtepomp combineert, kan je je woning energie vriendelijk koelen en verwarmen. Idealiter sluit je deze dan aan op zonnepanelen. De panelen leveren dan de stroom waardoor je bespaart op de elektriciteitskosten en de milieu-impact ook verkleint.
Van airco word je verkouden?
Als je de airco regelmatig laat onderhouden en correct gebruikt, wordt je niet verkouden. We raden aan om de airco niet rechtsreeks in je gezicht te laten blazen. Ook halen airco’s pollen uit de lucht, een verademing voor wie last heeft van hooikoorts.
Filtert een airco ook lucht?
Moderne airco’s zijn uitgerust met filters en luchtzuiveringsfuncties. Deze halen onder andere pollen en stofdeeltjes uit de lucht.
Kan een airco ook bevochtigen?
Er zijn zeker airco’s die naast ontvochtigen ook kunnen bevochtingen. De airco haalt het vocht dan uit de buitenlucht via de buitenunit en brengt dit via de
binnenunit in de kamer.
Zijn airco systemen zuinig in energieverbruik?
Het energieverbruik van een airco-warmtepomp wordt uitgedrukt in de SEER-waarde en SCOP-waarde. Hoe hoger de SCOP- en SEER-waarden, hoe zuiniger het aircotoestel. Dankzij deze labels kunnen de energieprestaties van verschillende toestellen makkelijk met elkaar worden vergeleken. Kies altijd voor een A+++ of A++ energieklasse. Deze toestellen zijn iets duurder in aankoop maar het meest energievriendelijk. Op termijn win je je investering gewoon terug.
Wat zijn de voor/nadelen van een airco?
Voordelen:
-Door de filters in je airco bezorgen airco’s je een betere luchtkwaliteit.
-Airco’s kunnen zowel koelen als verwarmen
-Ook kunnen airco’s zorgen voor zowel bevochtiging als ontvochtiging van de lucht.
-Als je je airco goed onderhoudt gaat deze jarenlang mee.
Nadelen:
-Airco’s zijn duurder dan ventilators.
-Het ontvochten kan zowel een voordeel als nadeel zijn, bij een te lage luchtvochtigheid bestaat de kans om verkouden te worden.
Welke airco-systemen zijn er?
Vloermodel: is vaak dé oplossing wanneer een wand-of plafondmodel niet mogelijk is. Dat kan wanneer er geen vals plafond is, er een schuin dak is of door
verlichting die al aan het plafond hangt. Dit model wordt vlak boven de vloer gehangen, onder een raam of kan worden weggewerkt in een kast of achter een
wand.
Wandmodel: de binnenunit wordt gemonteerd op een vaste wand. Dit type airco wordt vaak geplaatst in slaapkamers, leefruimtes of kantoorruimtes. Deze airco’s zijn niet ingebouwd, maar hebben een strak design waardoor het niet stoort in jouw interieur.
Inbouwmodel: de airco installatie is esthetisch weggewerkt en het toestel is nauwelijks zichtbaar in jouw interieur. Dit model kan zowel in het plafond als in de
muur worden ingebouwd. Dit type airco wordt vaak gekozen wanneer er slechts één ruimte wordt gekoeld.
Cassettemodel: hier is enkel de rooster zichtbaar dat in een vals plafond wordt weggewerkt. De lucht wordt gelijk over de ruimte verdeeld, doordat de airco in
verschillende richtingen blaast. Dit model wordt vaak geïnstalleerd bij grotere ruimtes zoals een kantoor, winkelruimte of in horecazaken.
Meer info over de verschillende modellen kan je ook terugvinden op de website van Fujitsu, één van de merken waar wij van overtuigd zijn.
Warmtepompen
Welke soorten warmtepompen zijn er?
We onderscheiden vier warmtepompen, al deze pompen werken volgens hetzelfde principe, het enige verschil per pomp zit hem in de manier waarop warmte
onttrokken en afgeleverd wordt.
– Water-water warmtepomp: Een water/water warmtepomp onttrekt via een open of gesloten bron warmte uit de aardbodem. Dit wordt met een hoog rendement omgezet in energie voor het verwarmen of koelen van je woning en/of het verwarmen van sanitair water.
-Lucht-water warmtepomp: Zoals de naam het zegt haalt een Lucht – Water warmtepomp zijn warmte uit de omgevingslucht en duwt die gecompresseerd in de woning. Deze pompen werken natuurlijk beter bij warmer weer (0-8°C) dan bij heel koude temperaturen (-25°tot -10°C). Daardoor kan het rendement een beetje variëren doorheen het jaar.
-Lucht-lucht warmtepomp: Een airco of lucht-lucht warmtepomp is een energiezuinig toestel dat de temperatuur in jouw woning regelt. Bij het koelen wordt de warmte uit de ruimte onttrokken via de binnenunit. Via buizen wordt deze warmte getransporteerd van binnen-naar buitenunit. Langs de buitenunit wordt deze warmte afgevoerd.
-Grond-water warmtepomp: De Grond – Water warmtepomp haalt zijn warmte uit de aarde, soms wel tot 80m diep. De compressor duwt de gecompresseerde warmte dan in de woning. De aarde heeft het hele jaar door een ongeveer constante temperatuur. Hierdoor is het rendement constant en dus ook iets beter dan bij Lucht – Water warmtepompen.
Welke premies zijn er voor warmtepompen?
Kijk verder op de website van de Vlaamse overheid https://www.vlaanderen.be/stopgezet-premie-voor-een-warmtepomp-fluvius)
Zijn warmtepompen duurzaam?
We kunnen inderdaad stellen dat warmtepompen duurzaam zijn. Ook is het een weg naar de toekomst zonder fossiele brandstoffen. Warmtepompen gebruiken energie uit de lucht, aarde of water en stoten hierdoor minder CO2 uit. Doordat een warmtepomp volledig elektrisch kan draaien, wekt hij duurzaam
elektriciteit op.
Kan ik een warmtepomp aansluiten op mijn bestaande radiatoren?
Er bestaan 2 types radiatoren, hoge- en lagetemperatuurradiatoren. Warmtepompen werken enkel efficiënt in combinatie met afgiftesystemen op lage temperaturen, zoals vloerverwarming, ventilo-convectoren en lagetemperatuurradiatoren.
Moet ik mijn warmtepomp vaak laten onderhouden?
Om optimaal te kunnen genieten van je warmtepomp is het aangewezen je warmtepomp te laten onderhouden. 1 maal per jaar volstaat.
Kan ik mijn warmtepomp combineren met zonne-energie?
Dat is zeker een ideale combinatie, je warmtepomp wordt aangedreven met elektriciteit, je zonnepanelen leveren deze energie. Doordat je de elektriciteit van je warmtepomp zelf opwekt kan je van je woning een nul-op-de-meter woning maken. Over de winter moet je je geen zorgen maken want ook bij koude bezorgen je zonnepanelen elektriciteit voor je warmtepomp.
Heb ik een vergunning nodig?
Indien je warmtepomp een drijfkracht groter dan 200 kW heeft, zal er een vergunning nodig zijn. Is je drijfkracht kleiner heb je enkel meldingsplicht. Al zijn de
voorwaarden verschillend per gewest, je kijkt dit dus zelf best nog even na.
Kan ik met een warmtepomp ook sanitair water verwarmen?
Een warmtepomp kan zeker en vast sanitair water verwarmen, het is bovendien zo dat een warmtepomp minder energie zal verbruiken dan een verwarmingsketel.
Ventilatie
Wat doet een ventilatiesysteem?
Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat lucht wordt ververst en slechte, vervuilde lucht afgevoerd wordt. Dit kan op een natuurlijke of mechanische manier.
Waarom moet ik ventileren, waarom is ventilatie belangrijk?
Ventilatie verbetert de kwaliteit van een binnenruimte en kan onaangename geuren, allergieën en gezondheidsproblemen voorkomen.
Is onderhoud van een ventilatie installatie belangrijk?
Om jouw installatie zo efficiënt mogelijk te laten werken is het erg belangrijk deze goed te onderhouden. Na verloop van tijd stapelen stof, vet en bacteriën zich op tegen de wanden van de kanalen, waardoor de ventilatie minder goed en inefficiënt werkt. De luchtdoorvoer wordt beperkt en de capaciteit van de ventilatie neemt af. Gezondheidsklachten en geluidshinder zijn bijkomende gevolgen. Het is aangeraden de ventilatiekanalen om de 3 à 5 jaar schoon te maken en de filters om de 6 maanden te vervangen.
Hoe weet ik of ik mijn woning voldoende ventileer?
Met een CO2-meter kan je zelf checken of er voldoende verse lucht wordt aangevoerd. De ventilatie helpt bij het weghouden van onaangename geurtjes, schimmels en huisstofmijt.
Zorgt een ventilatiesysteem voor tocht?
Bij grote temperatuursverschillen tussen binnen en buiten kan het wel eens aanvoelen als tocht. Via luchtroosters in muren of ramen wordt de vuile lucht door een mechanische ventilatiesysteem afgevoerd en wordt verse lucht aangevoerd.
Maakt een ventilatiesysteem lawaai?
Het geluid van ventilatiesystemen is meestal weinig hoorbij en niet storend. Stoort het je toch dan kan je geluidsdempers in je ventilatiesysteem steken. Storend geluid kan ook een teken zijn dat het tijd is voor een onderhoud.
Wanneer is ventilatie verplicht?
Volgens de EPB regelgeving voor ventilatie moeten nieuwbouw en of grote renovaties verplicht uitgerust zijn met ventilatiesystemen.
Welke ruimtes moet ik ventileren?
Bij nieuwbouw en grotere verbouwingen moeten ventilaties geplaatst worden in volgende ruimtes: in de droge ruimtes (bv. leefruimte, slaapkamer) in de tussenruimtes, in de natte ruimtes (bv. badkamer, wc, keuken.., ) en in het stooklokaal.
Laadpunten
Wat is een laadpaal?
Een laadpaal of laadpunt is een infrastructuur die energie voorziet om de batterijen van elektrische voertuigen op te laden. De stekker koppel je aan de elektrische aansluiting om zo je voertuig op te laden.
Welke soort laadpalen en stekkers zijn er?
Er zijn vier verschillende soorten laadpalen: publieke laadpalen, semi-publieke laadpalen, snelle laadpalen en privé laadpalen. De meeste publieke laadpalen gebruiken type 2 stekkers. Je kan je auto ook opladen met een gewone stekker voor het stopcontact, dit zal dan wat langer duren.
Hoe snel kan mijn wagen opladen?
Afhankelijk van het vermogen van het laadpunt, de inwendige omvormer van de auto en de capaciteit van de batterij wordt er bepaald wat de laadtijd is van jouw auto.
Heeft een laadpaal onderhoud nodig?
Een laadpaal heeft erg weinig onderhoud nodig. Het speelt natuurlijk alleen maar in je voordeel als je de laadpaal af en toe schoonmaakt maar een onderhoud door een installateur is vaak niet nodig.
Hoeveel kost het om mijn auto op te laden?
De oplaadprijzen variëren doorgaans tussen tussen de van circa € 0,20 tot € 0,60 per kWh. Bij snelladen varieert dit dan weer van € 0,25 en € 0,79per kWh.
Is een eigen laadpaal goedkoper?
Thuis laden is inderdaad meestal het goedkoopst. Je betaalt aan je eigen energieleverancier. Publieke laadpalen zijn 2 tot 4 keer duurder dan thuis laden.
Kan ik de kosten van mijn laadpaal doorspelen naar mijn werkgever?
Als je met een bedrijfsvoertuig rijdt en thuis een laadpaal hebt, kan jouw verbruik eenvoudig en efficiënt worden doorgestuurd naar de werkgever. Zo hoef zowel jij als jouw werkgever zich geen zorgen te maken over de verrekening.