Door de winterse deken van sneeuw op zonnepanelen lijkt de opbrengst van deze zonnepanelen in het geding. Moet je nu actie ondernemen en ze schoonmaken, of is geduld een schone zaak?
Het winterzonnetje, maar met een uitdaging
Tijdens de sneeuwval in januari werden veel huiseigenaren met zonnepanelen geconfronteerd met een onverwacht probleem: een laagje sneeuw of ijs op hun panelen. Dit fenomeen belemmert de energieproductie en roept de vraag op of het de moeite waard is om deze witte bedekking te verwijderen.
Impact van sneeuw en ijs op opbrengsten
Het is duidelijk dat zowel dikke lagen sneeuw als dunne ijslagen een aanzienlijke impact hebben op de energieopbrengst van zonnepanelen. Momenteel leveren de panelen minder energie op. Maar voordat je naar het dak klimt om de panelen sneeuw- en ijsvrij te maken, is het belangrijk om enkele overwegingen in acht te nemen.
Natuurlijke verwijdering op hellende daken
Het is namelijk zo dat bij particulieren, waar de panelen meestal op hellende daken staan, de sneeuw snel afglijdt. Op platte daken is het schoonmaken een enorme klus. Voor die paar dagen dat het in België sneeuwt, is het de moeite niet om eraan te beginnen.
Winterse opbrengst en het gewicht van sneeuw
In de wintermaanden brengen zonnepanelen sowieso minder op dan tijdens de zomer. Minder zon en kortere dagen dragen bij aan verminderde opbrengsten. Gezien deze natuurlijke beperkingen is het de vraag of het de moeite waard is om je zonnepanelen schoon te maken. Bovendien zijn zonnepanelen doorgaans ontworpen om het gewicht van een laag sneeuw van ongeveer 10 centimeter te dragen.
Voorzichtig schoonmaken voor extra opbrengst
Als je toch besluit om je zonnepanelen schoon te maken, is voorzichtigheid geboden. Harde borstels of ijskrabbers, die de panelen kunnen beschadigen, gebruik je best niet. Een zachte borstel is aan te raden om krassen te voorkomen. Maar de extra opbrengst die je hiermee behaalt, weegt volgens experts niet op tegen de moeite van het risico.
Dooien als natuurlijke reiniging
Een interessant aspect van geduldig wachten op het dooien is dat het proces zelf een voordeel met zich meebrengt. Tijdens het dooien reflecteert de witte sneeuw goed en draagt het bij aan een betere opbrengst van de zonnepanelen. Daarnaast heeft het dooien nog een ander voordeel: vuil op de panelen blijft aan de sneeuw of het ijs kleven. Wanneer het begint te dooien, wordt een deel van het vuil weggespoeld met het smeltwater, waardoor je zonnepanelen zichzelf reinigen.
Geduld loont
Hoewel het verleidelijk kan zijn om direct actie te ondernemen wanneer je zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw of ijs, suggereert het advies van experts dat geduld loont. De moeite en het risico van het schoonmaken wegen vaak niet op tegen de beperkte winst in opbrengst, vooral gezien de natuurlijke factoren die de wintermaanden kenmerken. Laat de natuur haar werk doen, en geniet binnenkort weer van een optimale zonne-energieopbrengst.