Het jaar 2023 bracht voornamelijk een focus op aangescherpte renovatie-eisen, maar wat met (ver)bouwen in 2024? Laten we eens kijken naar de opvallendste veranderingen en blijvende trends die dit jaar relevant zijn.

Energetisch Renoveren Blijft Beloond

Zowel Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijven zich inzetten voor energetische renovaties. In 2023 werden al stappenplannen richting 2050 geformuleerd. Bovendien zijn er diverse premies beschikbaar voor renovatie- en energiebesparende werken, zoals de RENOLUTION-premies in Brussel en de Primes Logement in Wallonië. In Vlaanderen blijft de Mijn Verbouwpremie ook in 2024 beschikbaar, onder dezelfde voorwaarden als in 2023.

Sloop en Heropbouw: Btw-Verlaging Blijft

Goed nieuws voor wie een bestaande woning wil slopen en vervangen door een nieuwbouwproject: de btw-verlaging van 21 naar 6% blijft in de meeste omstandigheden gelden. Dit is een welkome financiële steun voor toekomstige bouwers.

Extra Premie voor Asbest Verwijderen en Isoleren in Vlaanderen

In Vlaanderen ontvang je in 2024 een extra premie van 8 euro per m2 wanneer je jouw woning asbestvrij maakt en dit combineert met isolatie van buitenmuren, dak of vloeren. Deze regeling loopt nog zeker tot eind 2025.

Btw op Warmtepompen blijft 6%

Goed nieuws voor investeerders in warmtepompen: het 6% btw-tarief blijft gelden voor woningen jonger dan tien jaar. Voor woningen ouder dan tien jaar geldt nog steeds een btw-verlaging van 21 naar 6%.

Vlaamse Premie voor Zonnepanelen Verdwijnt Versneld

Helaas verdwijnt de financiële ondersteuning voor zonnepanelen in Vlaanderen snel. Vanaf 2024 is er geen Vlaamse premie meer beschikbaar, wat een verandering is ten opzichte van voorgaande jaren.

Minder Dossierkosten bij Hypothecaire Leningsafsluiting

Vanaf 2024 zullen banken maximaal 350 euro aan dossierkosten mogen aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Bij herfinanciering daalt dit plafond naar 175 euro.

Nieuwe Premie voor Vlaamse Appartementsbewoners

Eigenaars-bewoners van appartementen kunnen vanaf het voorjaar van 2024 een aanvullende premie aanvragen binnen de Vlaamse Mijn Verbouwpremie. Deze premie is gericht op de energetische renovatie van gemeenschappelijke delen binnen het appartementsgebouw.

Conclusie

2024 brengt een mix van continuïteit en verandering voor (ver)bouwers. Terwijl bepaalde premies blijven bestaan en btw-tarieven stabiel blijven voor sommige aspecten van bouwen en renoveren, verdwijnt de financiële steun voor zonnepanelen in Vlaanderen geleidelijk. Het is belangrijk voor (ver)bouwers om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en optimaal gebruik te maken van beschikbare financiële voordelen bij het plannen van hun projecten.