Warmtepomp in de sneeuw

Het lijkt voor iedereen vrij logisch. In de zomer zet je de airco aan wanneer het te warm wordt, in de winter zet je de centrale verwarming aan als het te koud begint te worden. Maar is dit wel de beste oplossing? Of zijn er betere en vooral goedkopere manieren om je huis te verwarmen in de winter?

Waarmee kan je best rekening houden?

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden wanneer het gaat over het kiezen van de juiste verwarming. Voor de meeste mensen onder ons zullen de kosten de belangrijkste factor zijn in deze beslissing. Wij raden aan om te kiezen voor de meest energiezuinige verwarming. Deze gaat bij aankoop waarschijnlijk aanzienlijk duurder zijn, maar op termijn veel goedkoper om te gebruiken. Dit is een belangrijk aspect om over na te denken aangezien de juiste verwarming meteen het verschil kan maken in de energierekening. Op deze manier kan je op een comfortabele manier de winter overleven zonder nadien te schrikken van het bedrag op je factuur.

Goedkopere manier van verwarmen.

Wat als wij nu eens zouden zeggen dat een airco de beste manier is om u deze winter warm te houden! En dat zonder gigantisch hoge kosten.

Bij het woord airco denkt iedereen aan een toestel om een ruimte te verkoelen. Maar tegenwoordig bestaan er ook veel toestellen die een woning ook kunnen verwarmen, en dus ook in de winter heel handig kunnen zijn. Deze systemen zijn een betere en steeds populairdere manier van verwarmen. Ze zijn zuiniger & goedkoper op lange termijn en makkelijk in gebruik. Je kan met zo’n toestel één kamer verwarmen, of meerdere toestellen kunnen in verschillende kamers worden geïnstalleerd. Op die manier kan  er een kanaalsysteem gebruikt worden , zodat één apparaat meerdere kamers verwarmt.

De  installatiekost van een airco als hoofdverwarming zal gelijkaardig zijn aan een systeem met centrale verwarming. In sommige gevallen zijn deze kosten zelf lager, maar niet altijd.  Daartegenover staat wel dat ze in een veel kortere tijd een kamer volledig kunnen opwarmen, en deze temperatuur ook vasthouden binnen een kleine marge.

Hoe werkt zo’n toestel dan concreet?

Wanneer je de airco aanzet gaat de warmtepomp ervoor zorgen dat de warme lucht van binnen naar buiten gaat. Op deze manier gaat het meteen koeler worden in uw woning. Een simpel en energiezuinig proces. In de winter kan je toestel ook de omgekeerde beweging maken. Bij het verwarmen wordt geen warmte geproduceerd, er is enkel de warmteverwisseling van buiten naar binnen. De buitenlucht wordt opgewarmd door deze al pompend op hogere druk te brengen. Hierna wordt de gewonnen energie doorgegeven aan één of meerdere binnen units in functie van de kamertemperatuur die je zelf kiest.

Doordat de warmte gewoon verplaatst wordt en niet opgewekt, en er meer energie geleverd wordt dan eigenlijk nodig is, is dit een zeer energie-efficiënte manier om je huis volledig te verwarmen. Hierdoor kan je je huis dus op een voordelige manier met een airco verwarmen, zelfs in de winter!

We kunnen hieruit dus concluderen dat het veel voordeliger is om in de winter met je airco te verwarmen!