Man verafschuwt een mobiele airco

Een mobiele airco lijkt dan wel de makkelijkste en goedkoopste optie om warmte tegen te gaan tijdens deze warme dagen maar het brengt meer nadelen dan voordelen met zich mee.

Niet alleen wordt er een deel van de koele lucht opgeofferd, ook wordt er een lage druk omgeving gecreëerd!

Mobiele airco’s zuigen binnenlucht aan via hun ventilatiesleuven. De condensor koelt deze af en duwt dan de lucht door de slang naar buiten. Dus met andere woorden als een mobiele airco lucht door de ventilatiesleuven aanzuigt om door de condensor af te laten koelen en vervolgens de hete lucht naar buiten moet krijgen, betekent dit niet alleen dat je een deel van de koele lucht opoffert, ook creëer je een lage drukomgeving.

De luchtdruk buiten de kamer is nu groter dan binnen. Doordat je niet zomaar lucht uit een kamer kan verdrijven zonder dat deze op een of andere manier vervangen wordt, zal de warme buitenlucht zich naar binnen wurmen door gaten, kieren, roosters en andere openingen in huis.

Ook komt er naast de buis die uit het raam wordt gehangen warme lucht naar binnen. Uiteindelijk zal er dus bijna evenveel warme lucht weer binnenkomen waar je net tegen vocht en probeerde om te zetten naar koude lucht.

Dit brengt ons naar de essentie van het probleem; mobiele airco’s met slang zullen altijd aanzienlijk minder effect hebben dan een vaste airco omdat ze niet alleen de warmte weer binnenbrengen, ook trekken ze de lucht eruit.

Energievreter

Omdat men zich wel bewust is van dit probleem vind je tegenwoordig ook airco’s met twee koel capaciteiten. Deze nieuwere modellen houden rekening met de verliezen die door de slang veroorzaakt worden.

Klinkt goed maar deze gebruiken bizar veel energie en maken bovendien erg veel lawaai.

Geluidshinder

Mobiele airco’s maken lawaai. Ze hebben verschillende geluidsniveaus, zo maken ze nóg meer lawaai wanneer ze koelen.

Staat je mobiele airco in je slaapkamer dan kan je ’s nachts wel eens hinder ondervinden aan de continue geluidsverschillen van dit toestel.

Koelcapaciteit

Mobiele airco’s hebben meestal niet de capaciteit om grotere ruimtes te koelen. Ook warmen de airco toestellen zelf op, wat natuurlijk weer warmte afgeeft die je voorheen net kwijt wou. Dit maakt een mobiele airco amper geschikt voor kleinere ruimtes.

Plaatsinname

Mobiele airco’s zijn meestal zwaar, lelijk, lomp en groot. Ze staan in vergelijking met vaste airco’s vaak dus in de weg. Je mobiele airco is ook moeilijker te verplaatsen dan je denkt, de warme lucht moet steeds kunnen ontsnappen door de buis.

Je zal dus tijdens het gebruik van je mobiele airco steeds een raam moeten laten openstaan. Dit verhoogt natuurlijk niet de efficiëntie van het systeem, integendeel.

We kunnen concluderen dat mobiele airco’s uiteindelijk wel hun werk doen maar ze toch erg veel nadelen met zich meebrengen. Vaste airco’s zijn energiezuiniger en kosten minder in verbruik.