Man zit in de zetel met duim omhoog en afstandsbediening om airco mee te bedienen

Op zoek naar tips om geld te besparen en toch koel te blijven deze zomer? Dan bent u aan het juiste adres. Airconditioning is de beste oplossing is om koel te blijven tijdens hete zomers, maar dit gaat gepaard met een toename van het elektriciteitsverbruik.

Hier zijn enkele tips waarmee u de volgende elektriciteitsrekening laag kunt houden, terwijl u deze zomer toch kunt genieten van uw heerlijk koel huis!

1. ZET JE AIRCO ’S NACHTS UIT

Deze tip is vrij eenvoudig! Laat de airco overdag aan en zet hem ’s nachts uit.

Op de meeste avonden is de avondlucht veel koeler, dus je kunt hiervan profiteren door een raam open te zetten en een briesje binnen te laten. Door ramen aan beide kanten van je huis te openen, krijg je een mooie luchtstroom en blijft je kamer koel.

2. GEBRUIK DE THERMOSTAAT OP EEN VERSTANDIGE MANIER

Een van de meest energiebesparende tips die je deze zomer kan gebruiken, is jouw thermostaat instellen op een constante, comfortabele temperatuur om ervoor te zorgen dat je airco niet te hard werkt. Ergens tussen de 22 en 24 graden Celcius is perfect.

Dit zorgt ervoor dat je huis comfortabel aanvoelt, maar niet te veel stroom verbruikt. Als algemene regel geldt dat je de temperatuur van de unit niet meer dan 8 graden lager moet instellen dan de buitentemperatuur. Bijvoorbeeld, als het buiten 30 graden is, stel dan je airco in op 22/23 graden.

Denk eraan! Elke graad telt! Zelfs als je jouw temperatuur 1 graad warmer instelt dan normaal, kan je tot maar liefst 10% besparen!

3. GA BEWUST OM MET ANDERE APPARATUUR

Vrijwel alle apparatuur geeft warmte af. Berucht zijn computers, printers en kopieerapparaten. Heb je een apparaat niet direct nodig? Zet het dan uit. Dat bespaart direct energiekosten, maar ook indirect doordat de airco minder hard hoeft te werken.

Installeer waar mogelijk energiezuinige lampen, zoals led-verlichting. Deze geven minder warmte af én verbruiken minder energie. Zo telt de besparing dubbel.

4. ONDERHOUD JOUW AIRCO REGELMATIG

Een vuile of verstopte filter laat je airco harder werken! Een regelmatig onderhouden airco werkt niet alleen soepeler, stiller en schoner, maar vermindert ook het vermogen dat nodig is om hem te laten werken.

Zorg ervoor dat je jouw airco regelmatig laat onderhouden om de kosten laag te houden. In dit artikel vertellen we waarom het belangrijk is om een airco regelmatig te onderhouden. Heeft je airco al enige tijd geen onderhoud gehad? Bel ons vandaag nog op en plan je volgend onderhoud in!

5. HOU DE HITTE BUITEN

Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de hitte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dit klinkt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de hitte juist naar binnen.