scoptvision energiemanagementsysteem

Een energiemanagementsysteem (EMS) is een geautomatiseerd systeem dat ontworpen is om het energieverbruik in een gebouw, huis of industrieel complex te optimaliseren. Het doel van een EMS is om aan de hand van geavanceerde technologieën energie-efficiëntie te verbeteren, energiekosten te verlagen en vaak ook duurzaamheid te bevorderen. Daarnaast leveren ze door slim gebruik te maken van zelf opgewekte elektriciteit ook financiële voordelen op.

Zelf opgewekte energie maximaliseren

Een van de meest voor de hand liggende manieren om energiekosten te verlagen, is door zonnepanelen te installeren. De panelen genereren elektriciteit die meteen in huis kan worden gebruikt. Het is echter cruciaal om de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk te benutten om te voorkomen dat de overtollige elektriciteit tegen lagere tarieven aan het net wordt teruggeleverd. Maar hoe beheer ik mijn opgewerkte energie?

Scoptvision

EnergyKing werkt samen met Scoptvision. Zij ontwierpen de Scopt-applicatie, een plug&play EMS of EnergieManagement Systeem. Met deze app optimaliseer je het energieverbruik binnen een woning. Ook worden de kosten verlaagd, bereikt men milieudoelstellingen en verbetert men de efficiëntie van energiegebruik. Om van start te gaan met Scopt heb je geen complexe of dure installatie nodig.

Spreiding van energieverbruik

Energiebeheer gaat ook over het vermijden van piekverbruik, wat hogere kosten kan veroorzaken door capaciteitstarieven. Piekverbruik verwijst naar momenten waarop het energieverbruik plotseling sterk toeneemt. Dit resulteert in hogere tarieven vanwege de benodigde capaciteit. Door grote energieverbruikers zoals wasmachines en warmtepompen te spreiden over verschillende tijdstippen, kan het totale energieverbruik worden verlaagd. Zo liggen de kosten ook meteen lager. Het spreiden kan ingesteld worden in een EMS-app.

Wifistopcontacten

Moderne energiemanagementsystemen gebruiken slimme technologieën zoals wifi-stopcontacten. Wifi-stopcontacten zijn innovatieve apparaten die in bestaande stopcontacten worden gestoken. Ze zijn ontworpen om huishoudelijke apparaten aan te sturen op basis van de elektriciteitsproductie van zonnepanelen. Deze slimme technologie zorgt ervoor dat het stopcontact automatisch wordt uitgeschakeld als er niet genoeg elektriciteit werd opgewekt. Zodra er weer voldoende zonnestraling is, schakelt het stopcontact zich automatisch weer in.

Er zijn echter enkele beperkingen aan dit systeem. ‘Het is alleen maar mogelijk als het toestel kan omgaan met stroomonderbrekingen. Niet alle vaatwas- en wasmachines zetten hun programma verder als de stroom werd uitgeschakeld. Het is belangrijk dat de cyclus afgewerkt wordt’, dat zegt Bart Vannoppen, technologisch adviseur bij Volta in een artikel van De Tijd. 

Hoe nuttig is een EMS?

Naast energiebesparingen leveren sommige systemen zelfs geld op door deel te nemen aan netbalanceringsprogramma’s. Door flexibel energieverbruik aan te bieden wanneer er een tekort is op het net, ontvangen consumenten vergoedingen van netbeheerders.

Kortom, een energiemanagementsysteem (EMS) biedt aanzienlijke zoals het verlagen van kosten en het bevorderen van duurzaamheid. Met geavanceerde technologieën zoals wifi-stopcontacten kunnen huishoudens en bedrijven hun energie-efficiëntie verder verbeteren, terwijl ze ook financiële voordelen kunnen realiseren door deelname aan netbalanceringsprogramma’s. EMS-systemen vormen zo een cruciaal instrument in de moderne aanpak van energiebeheer, waarbij zowel economische als milieudoelstellingen worden nagestreefd.