Je kunt op een gemakkelijke manier heel wat energie besparen! Dit klinkt bij vele mensen als muziek in de oren, maar het is wel effectief zo. Het kan door uw sluipverbruik te verminderen, of zelfs volledig te vermijden!

Wat is sluipverbruik?

Dit is het stiekeme verbruik van de elektrische toestellen in je huis. Een groot deel van de elektrische toestellen in huis werken non-stop, en dat is niet altijd nodig. Het spreekt voor zich dat je koelkast wel voortdurend aan staat, maar andere toestellen hebben dat niet nodig. Denk maar aan een computer, digicorder, modem of gsm-oplader. Deze hoeven niet heel de tijd ingeplugd te zijn als je ze niet aan het gebruiken bent. Daarnaast zijn er ook nog toestellen waarvan je denkt dat je ze hebt uitgeschakeld, maar die eigenlijk in stand-by modus overgaan. Op die manier creëer je dus een hele hoop “sluipverbruik” die je op een gemakkelijke manier kan vermijden.

Wist je dat dit sluipverbruik zelfs kan oplopen tot maar liefst 10% van je totale energieverbruik? Met de energieprijzen van tegenwoordig kan je daar maar beter mee opletten. Met enkele slimme ingrepen kun je hier al veel aan veranderen!

Om even een idee te geven van hoe groot dit “sluipverbruik” is, geven we even een kijk op de impact van dit verbruik op de energiefactuur. Hieronder staan de 5 grootste sluipverbruikers even op een rijtje.

  • Computer & randapparatuur: €33/jaar
  • Tv met digicorder: €15/jaar
  • Koffiezetapparaat: €6/jaar
  • Hifi-installatie: €6/jaar
  • Oven & microgolfoven met digitale klok: €4/jaar

Dit zijn natuurlijk geen gigantisch grote cijfers, maar als je die elk jaar allemaal bij elkaar optelt, kom je toch al aan een mooie som.

Hoe kan je het sluipverbruik van elektrische toestellen verminderen of zelfs vermijden?

Nu we alle oorzaken hebben opgespoord, kunnen we beginnen kijken naar oplossingen om het “sluipverbruik” te verminderen. Hieronder hebben we enkele handige tips verzameld om het verbruik van die apparaten tot een minimum te beperken of zelfs elimineren.

Je kan best beginnen met apparaten die je niet aan het gebruiken bent, of zelden gebruikt, uit het stopcontact te trekken. Je kan hiervoor ook een stekkerblok gebruiken met een aan/uit-schakelaar. Hier kan je dan ook je computer en randapparatuur op aansluiten en met 1 klik het sluipverbruik van al deze toestellen elimineren.

Daarnaast kan je voor je tv en randapparatuur ook kiezen voor een stand-by killer. Dit is iets waarmee je de elektriciteit volledig onderbreekt als je deze apparaten in stand-by modus zet. Je kan daarbovenop ook kiezen voor een stand-by killer met timer. Dit is handig voor het opladen van een smartphone of tandenborstel. Na de ingestelde tijd schakelt het apparaat de stroomtoevoer volledig af.

Als je al deze zaken in het achterhoofd houdt sta je al een pak sterker om de energieverspilling in uw huis tot een minimum te beperken. Ben je benieuwd hoe je ook op andere manieren kan besparen? Lees dan zeker onze andere blogs over hoe je in de zomer je elektriciteitsfactuur kan verlagen en hoe je deze zomer het beste kan verwarmen!