5 mythes over warmtepompen
Warmtepompen worden steeds vaker gekocht door huiseigenaren die op zoek zijn naar energiezuinige opties, maar toch bestaat er veel foute informatie over deze veelzijdige systemen.
Vandaag ontkrachten we de warmtepompmythes met warmtepompfeiten, zodat u uw huis (en uw maandelijkse energierekeningen!) comfortabeler kunt maken.
MYTHE: WARMTEPOMPEN WERKEN NIET IN KOUDE KLIMATEN
FEIT: Een van de grootste misvattingen over warmtepompen is dat ze alleen in gematigde of milde klimaten werken – niet waar.
De meeste efficiënte warmtepompen, zoals de Thermia Calibra, kunnen temperaturen aan tot -30 graden Celcius voor woningen van gemiddelde grootte. Warmtepompen zijn dus een uitstekende keuze voor onze Belgische woningen.
MYTHE: WARMTEPOMPEN KUNNEN ALLEEN MAAR VERWARMEN
FEIT: Hoewel mensen bij warmtepompen meestal aan verwarming denken, kunnen namen misleidend zijn. Warmtepompen maken gebruik van een mechanisch-compressie koelsysteem dat uw huis kan verwarmen of koelen, afhankelijk van het seizoen.
Dit betekent dat u het hele jaar door slechts één systeem nodig heeft om binnenshuis een aangename temperatuur te behouden.
MYTHE: ZE SLAAN EEN GAT IN UW PORTEMONNEE
FEIT: Wat kost een warmtepomp? Deze vraag wordt vaak gesteld, maar is eigenlijk verkeerd. Je kan je beter afvragen wat de warmtepomp oplevert. De besparing op uw energierekening kan namelijk flink oplopen, waardoor u de kosten van een warmtepomp t.o.v. een Cv-ketel altijd binnen de levensduur terugverdient.
Naast besparing op kosten draagt u tevens uw steentje bij voor een schonere aarde door minder CO2 uit te stoten. Het principe van de warmtepomp is al meer dan 35 jaar in gebruik en is volledig doorontwikkeld waardoor de huidige warmtepompen zeer energie-efficiënt zijn.
Het verbruik van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de Coefficient of Performance, of afgekort COP. De COP is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsverbruik (opgenomen vermogen) van de warmtepomp. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit er wordt verbruikt en hoe zuiniger de warmtepomp werkt.
Warmtepompen onttrekken meer energie dan ze verbruiken door de bestaande warmte in de lucht in of uit uw huis te verplaatsen.
MYTHE: EEN WARMTEPOMP MAAKT VEEL LAWAAI
FEIT: Warmtepompen maakten vroeger veel lawaai, maar de moderne luchtpomptechnologie heeft zich ontwikkeld tot veel stillere systemen. Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. De Thermia Calibra warmtepomp heeft bv een geluidsniveau van 28 dB, wat overeenkomt met het geluid van ritselende bladeren.
Zolang uw warmtepomp goed geïnstalleerd is door een vakman, zal u genieten van een fluisterstille verwarming en koeling, ongeacht het seizoen.
MYTHE: DE LEVENSDUUR VAN EEN WARMTEPOMP IS BEPERKT
FEIT: Het gerucht gaat dat warmtepompen sneller opbranden omdat ze het hele jaar door werken. De realiteit is dat, zolang uw warmtepomp goed wordt onderhouden, hoogwaardige modellen minstens 15-20 jaar meegaan.
Met warmtepompen vindt u het hele jaar door de perfecte balans tussen comfort en besparing. Interesse in een gesprek met één van onze energieadviseurs? Geef ons een seintje!