hoogspanningspaalVanaf volgend jaar kan jouw maandelijkse energierekening er helemaal anders gaan uitzien. In het kader van een ecologische transformatie heeft de VREG beslist om vanaf 1 juli 2022 nieuwe nettarieven of capaciteitstarieven voor elektriciteit in te voeren. Wat is de impact hiervan op jouw energiefactuur? In dit artikel leggen we de belangrijkste punten uit.

Waarom nieuwe nettarieven?

Ondergronds ligt een gigantisch netwerk aan elektriciteitskabels om onze huizen en gebouwen te voorzien van stroom.
Onze elektriciteitsfactuur bestaat voornamelijk uit 3 delen: De energiekost, de nettarieven en belastingen.
Iedereen die gebruikt maakt van het elektriciteitsnetwerk betaalt netwerkvergoedingen voor de installatie, het beheer en het onderhoud van dit netwerk.
De laatste jaren is de manier waarop we onze elektriciteit gebruiken aanzienlijk veranderd. Er rijden steeds meer elektrische wagens rond, we verwarmen met warmtepompen en we wekken onze eigen stroom op via zonnepanelen. Als binnen een paar jaar iedereen zijn elektrische auto aan het einde van de werkdag ongeveer op hetzelfde tijdstip oplaadt, kan het net zelfs overbelast raken. Distributienetbeheerders zullen forse investeringen moeten doen om de betrouwbaarheid van het netwerk te behouden. Hierdoor zullen de netwerktarieven van alle Vlaamse huishoudens en bedrijven sterk stijgen.
Met de opkomst van “piekperiodes” hebben leveranciers te maken met een enorme vraag naar elektriciteit, en deze nieuwe consumptiegewoonten hebben dan ook een aanzienlijke impact op het net.
Om op een veilige en betrouwbare manier elektriciteit te kunnen blijven leveren, zijn forse investeringen in het elektriciteitsnet nodig. Dit vooral om te voorkomen dat onze elektriciteitsfactuur omhoog schiet. De VREG hoopt echter de netwerkkost betaalbaar te houden.

Hoe gaat het in zijn werk en wat is de impact op mijn financiën?

Door burgers te stimuleren om anders om te gaan met hun elektriciteitsverbruik. Daarom introduceert de VREG vanaf volgend jaar capaciteitstarieven in Vlaanderen. Capaciteitstarieven zijn geen aanvullende tarieven, maar een andere manier om de netwerkkosten over alle klanten te verdelen.
Het doel van capaciteitstarieven is om ervoor te zorgen dat vaste kosten voor iedereen eerlijk zijn en dat alle huishoudens overstappen op efficiëntere en slimmere energiebronnen.
Momenteel zijn de netwerkkosten goed voor zo’n 20% van onze energiefactuur. Momenteel is dit nog gebaseerd op jouw verbruik, maar vanaf 2022 zal dit berekend worden op basis van jouw capaciteit en het moment waarop je elektriciteit verbruikt. Vanaf 1 juli 2022 dan vervalt ook het onderscheid tussen dag -en nachttarief. De kost van dit capaciteitstarief is afhankelijk van uw piekstroomverbruik, dat is het maximale vermogen dat al uw apparaten van het net halen.

Capaciteitstarief met een digitale meter.

Naast het stroomverbruik registreert de digitale meter ook je maandelijkse piekwaarde. Dit is het hoogste piekvermogen dat je verbruikt in een kwartier van de maand. De netbeheerder berekent de capaciteitsprijs op basis van de gemiddelde waarde van de pieken in de afgelopen twaalf maanden. Ook als het gemiddelde niveau laag is, moet u toch de minimumpremie betalen op basis van de maandpiek van 2,5 kW.

Wat als je nog over een klassieke meter beschikt?

Klassieke elektriciteitsmeters registreren alleen het stroomverbruik, geen maandelijkse pieken. Daarom betaal je vanaf 2022 de minimale bijdrage die hoort bij de maandpiek van 2,5 kilowatt. Een deel van de netkosten per kilowattuur zal waarschijnlijk hoger liggen dan die van huishoudens met digitale meters.

Wat kan je doen om je toekomstige capaciteitstarief zo laag mogelijk te houden?

Het eerste wat je kan doen is inzicht krijgen van je elektriciteitsverbruik en je piekvermogen. Deze informatie kun je terugvinden op jouw portaal van Fluvius via deze link.
Probeer ook zo goed mogelijk te achterhalen wat de grote verbruikers in jouw huishouden zijn en probeer het gebruik hiervan te spreiden. Wie hogen pieken veroorzaakt zal dus meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt.

Het eerste wat je kan doen is inzicht krijgen van je elektriciteitsverbruik en je piekvermogen. Deze informatie kun je terugvinden op jouw portaal van Fluvius via deze link.
Probeer ook zo goed mogelijk te achterhalen wat de grote verbruikers in jouw huishouden zijn en probeer het gebruik hiervan te spreiden. Wie hogen pieken veroorzaakt zal dus meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt.

Heb je zonnepanelen op je dak liggen?
Dan is het verhogen van u zelfconsumptie zeker aan te raden. Probeer de toestellen die het hoogste vermogen vragen in te schakelen op momenten waarop de zon schijnt.

Waarom een thuisbatterij zeker interessant is.
Thuisbatterijen slaan energie van zonnepanelen op en gebruiken deze tijdens piekuren. Tijdens deze piekmomenten hoeft u dus minder stroom van het net af te nemen. Deze zelfvoorziening zorgt ervoor dat uw elektriciteitsrekening omlaag zal gaan en dat u minder last zal hebben van de toekomstige capaciteitstariefmaatregelen.

zonnepanelen met warmtepomp

Nu de nieuwe regelgevingen bekend zijn, kun je je afvragen of het de moeite waard is om in een warmtepomp te investeren. Je zou denken dat capaciteitstarieven grote stroomverbruikers zullen straffen, maar integendeel: met een warmtepomp kun je je het beste voorbereiden op de toekomst. Dit soort apparaten verbruikt continu zeer weinig stroom zonder grote verbruikspieken te veroorzaken. In combinatie met een slimme sturing kan de warmtepomp communiceren met de omvormer van jouw zonnepanelen om zo alleen maar gang te schieten als de zon schijnt.

Wil je nog meer weten over dit onderwerp dan kan je gaan kijken op :

https://www.energiesparen.be/energiedelen

https://www.fluvius.be/nl/thema/zonnepanelen/energiedelen-en-persoon-aan-persoonverkoop

Zelf eens simuleren wat dit voor jou concreet wil zeggen …

https://www.vreg.be/nl/nieuwe-nettarieven

Wens je meer informatie over zonnepanelen, thuisbatterijen of warmtepompen? Contacteer ons vandaag nog!