De meest gestelde vragen over zonnepanelen
Tegenwoordig zijn er veel mensen die overwegen om zonnepanelen aan te kopen. Veel van deze mensen zitten echter nog met heel wat twijfels, en dus ook heel wat vragen. Hieronder kan je de meest gestelde vragen over zonnepanelen terugvinden en ons antwoord hierop.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
De kostprijs van je zonnepanelen, hangt af van verschillende factoren: de kwaliteit, het vermogen en de oppervlakte van je dak. Met andere woorden, een kwalitatieve zonne-installatie voor een gemiddeld gezin kan tot ongeveer 6.000 euro kosten. Je kan hiervoor wel een premie aanvragen van €750.
Een zonnepanelen-installatie koop je aan in zijn geheel, dat wil zeggen inclusief de bijhorende omvormer en het bevestigingsmateriaal. Als je zelf het grootste deel van je stroom wil opwekken komt deze kost uit op circa €5.000. Dit is wel gerekend voor een gemiddeld gezin van 4 personen. Dit is natuurlijk wel op voorwaarde dat je een geschikt dak hebt met genoeg belichting van de zon.
Hoe lang blijft het rendement overeind?
Voor EnergyKing is het de hoogste prioriteit om een maximaal rendement te vinden. Het rendement van zonnepanelen blijft dus heel hoog, hier kan geen spaarboekje tegenop. Onze zonnepanelen hebben daarom ook een garantie op het rendement van 25 tot 30 jaar. Dit met de voorwaarde dat ze gedurende deze jaren minstens een rendement van 87% halen.
Hoeveel kan je besparen met zonne-energie?
Als je investeert in zonnepanelen, en de bijhorende installaties, kan je tot een 3e van je energiekosten besparen. Naar mate hoeveel je verbruikt, kan dit al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Zelfs voor de gigantische stijging in energieprijzen, lag de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 8 jaar. Nu is dat zelfs verminderd naar ongeveer 6 jaar, en misschien zelfs sneller.
Hoe weet ik of mijn dak wel geschikt is?
Via de digitale Zonnekaart van de Vlaamse Overheid kan je gemakkelijk controleren of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Het enige wat je moet doen, is je adres invoeren. Bovendien berekent de Zonnekaart voor gebouwen met een goede energiescore automatisch wat zonnepanelen op het dak ongeveer zullen kosten én opbrengen.
Hoe plaatsen wij panelen?
Onze zonnepanelen worden op je dak geplaatst met behulp van een licht montagesysteem. Nadien sluiten we de panelen aan op de omvormer, die de gelijkstroom gaat omzetten in bruikbare wisselstroom. Vervolgens plaatsen we een kabel tussen de omvormer en uw meterkast, waardoor je de zonnestroom kan gebruiken voor elektrische apparaten.
Hoeveel kost een thuisbatterij voor bij de panelen?
Met behulp van een thuisbatterij kan je het rendement van je zonnepanelen maximaliseren. Zo gaat er geen opgewekte stroom meer verloren en kan je deze gewoon gebruiken wanneer het echt nodig is. De kostprijs hangt echter af van het vermogen. Voor een kleiner gezin is een kleinere batterij van 6kWh meestal voldoende. Terwijl bij een groter gezin een batterij van 10 kWh aangewezen is. Tot het einde van maart 2023 geniet je voor deze aankoop ook nog van een premie van de Vlaamse Overheid.
Heb ik nog een energieleverancier nodig?
Met zonnepanelen kan je ongeveer 30 à 35% van je eigen verbruik dekken. Door je zonne-installatie uit te breiden met een thuisbatterij kan je dit verdubbelen naar 70%. Dat betekent wel dat je nooit volledig onafhankelijk zal zijn van je energieleverancier.
Er zijn nog zeer veel vragen over zonnepanelen die voor veel klanten onbeantwoord blijven. Daarom komen onze vertegenwoordigers met veel plezier eens langs om vrijblijvend een offerte op te maken! Neem dus zeker contact met ons op als er na het lezen van deze blog nog vragen overblijven.