Je woning energiezuinig maken, het 4-stappenplan.
Iedereen wil zijn woning wel energiezuiniger maken. Maar hoe doe je dat? Hoe haal het je maximum uit je budget wanneer je je bestaande woning energiezuinig wil maken? Wij noteerden alvast de 4 essentiële stappen waar jij best mee aan de slag gaat.
Stap 1 is steeds isoleren. Begin met spouwmuurisolatie en dakisolatie wanneer deze nog niet aanwezig zouden zijn.
Stap 2 is kijken naar je verwarmingssysteem. Zit je nog met een oude stookolieketel en kan je niet meteen overstappen naar een hernieuwbare energiebron zoals een warmtepomp? Dan is een goede tussenstap een gascondensatieketel. Deze verwarmt niet alleen zuiniger en efficiënter dan stookolie maar er is ook geen geen zwaveluitstoot, kans op lekkages of tank die gevuld moet worden.
Stap 3 is een PV-installatie. Heb je een dak met niet teveel schaduw en is er wat budget voor een goede investering. Wacht dan niet en laat je eigen zonnepanelen-installatie zetten. Een gemiddeld gezin kan zijn elektriciteitsverbruik al oplossen met een installatie van minder dan €5000.
Stap 4 is het vervangen van glas en buitenschrijnwerk is de duurste ingreep en niet puur om te besparen op je verbruik maar ook vaak een esthetische ingreep.
Met de groene taxshift die er aankomt wil men iedereen meer laten betalen voor het gebruik van fossiele brandstoffen en minder voor groene elektriciteit. Uiteindelijk wil men de bevolking motiveren om te stoppen met het verwarmen via fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie. Elektriciteit kan steeds meer duurzaam opgewekt worden en is dus dé manier van de toekomst om onze huizen te gaan verwarmen.
Wil jij weten of je woning verwarmd kan worden met een warmtepomp? Daarvoor zijn twee zaken nodig: een goede isolatie en een afgifte op lage temperatuur. Wanneer je bouwt of grondig verbouwt is vloerverwarming steeds aangeraden. Ook een gascondensatieketel presteert beter bij vloerverwarming dan met radiatoren op hoge temperatuur.
BRON: www.livios.be , 22/11/2017