Ook na het afschaffen van de terugdraaiende meter is het plaatsen van zonnepanelen voordelig. Het Grondwettelijke Hof heeft op 14 januari 2021 beslist om de terugdraaiende teller af te schaffen voor alle zonnepaneeleigenaars. Concreet betekent dit dat de consument geen aanspraak meer maakt op een vergoeding (voordeel). Echter deelde de Vlaamse regering op 15 januari mee dat bezitters van zonnepanelen hiervoor worden gecompenseerd. Dat gebeurt aan de hand van een eenmalige uitkering en deze steun belooft een rendement van 5%. Maar wat verandert er nu juist voor jou?

Zonnepanelen interessantZonnepanelen bieden nog steeds voldoende rendement

Of je nu al in het bezit bent van zonnepanelen of ze graag wilt laten plaatsen, ook met de nieuwe regeling profiteer je van voordeel. De manier waarop hangt af van jouw situatie én de meter die je hebt. Als je reeds in het bezit bent van een digitale meter, dan heb je vanaf 1 maart 2021 met de nieuwe tariefstructuur te maken. Ben je nog in het bezit van een analoge meter? Dan betaal je een prosumententarief. Dat tarief wordt berekend op basis van de capaciteit van je omvormer.

Heb je voornemens om binnenkort zonnepanelen te laten plaatsen? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over deze overgangsregeling. Je zal dan ook geen gebruik kunnen maken van de terugdraaiende meter. Wel kun je aanspraak maken op een aantrekkelijke premie. Als je zonnepanelen laat plaatsen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025, kom je in aanmerking voor een eenmalige subsidie. De vergoeding wordt berekend op basis van het kilowattpieken. Des te krachtiger de installatie, des te hoger de subsidie die je ontvangt. De maximale vergoeding loopt op tot € 1.500 en wordt jaarlijks naar beneden bijgesteld.

Waarom zonnepanelen een slimme investering blijven

In de eerste plaats omdat je aanspraak maakt op een eenmalige vergoeding, maar er is meer voordeel te behalen na het afschaffen van de terugdraaiende teller. En wel hierom:

  • Zonnepanelen interessant

    Energiefactuur: Met de nieuwe regeling betaal je alleen voor de elektriciteit die je uit het net haalt. Dat betekent meer overzicht in jouw energieverbruik, zeker als je de zelfconsumptie opschroeft. Dan profiteer je mogelijk van meer voordeel dan je al deed, bijvoorbeeld door de voordelen van een installatie met een thuisbatterij. Ook voor thuisbatterijen zijn er subsidies. 

  • kWh vergoeding: Je komt in aanmerking voor een injectievergoeding. Steeds meer energieleveranciers bieden hun klanten een vergoeding voor de opgewekte elektriciteit door zonnepanelen. Je kan dus jouw eigen opgewekte energie gaan verkopen.
  • Eenmalige subsidie: als je tussen 1 januari 2021 en 31 december 2025 zonnepanelen laat plaatsen, heb je recht op een eenmalige subsidie. Deze vergoeding varieert van € 1.500 tot € 375 en wordt jaarlijks bijgesteld. Des te sneller je de panelen laat installeren, des te meer je profiteert van financieel voordeel. Dat maakt zonnepanelen in 2021 nog steeds interessant. Ook met de nieuwe regeling.

Tot slot wordt jouw installatie op zo’n 7-9 jaar tijd terugverdiend afhankelijk van jouw situatie. Je mag ervanuit gaan dat een kwalitatieve zonnepaneelinstallatie meer dan 30 jaar meegaat. Meer info? Vraag gerust onze brochure of maak een afspraak met een van onze specialisten.