Russisch gas

Bij EnergyKing dragen we al talloze jaren het idee uit van te investeren in hernieuwbare energie. Dat die investeringen hebben geloond valt moeilijk te ontkennen. Terugverdientijden die we 2 jaar geleden uitrekenden om 7 jaar te zijn, zijn door de ongelofelijke stijging van de energieprijzen herleid tot 3 à 4 jaar.

Zijn we blij met het feit dat onze producten sneller terugverdiend zijn? Eigenlijk niet, want hoewel wij als missie hebben om zoveel mogelijk te investeren in hernieuwbare energie en weg te gaan van fossiele brandstoffen, willen we vooral dat mensen niet geraakt worden in hun portefeuille.

Wij beseffen goed genoeg dat de recente stijgingen voor serieuze financiële problemen zullen gaan zorgen in héél veel gezinnen. En daar is niemand mee geholpen.

De vooruitzichten zijn helaas niet veel beter. De komende jaren gaan de prijzen zeker niet dalen. Wereldwijd is er een toenemende vraag naar energie, en ontbreekt het aanbod massaal.

Daarbovenop kwamen de recente escalaties tussen Rusland en Het Westen. Vladimir Poetin droomt nog steeds van een hernieuwde Sovjet-Unie en wil de Nato weg uit wat hij de Russische invloedssferen noemt.

Russische gasflessen

Door de aanhoudende en oplopende spanningen tussen Rusland en Het Westen, leeft er bij velen de schrik dat Rusland in staat zou zijn om ook de gaskraan naar Het Westen dicht te draaien. En dat zou een serieus probleem kunnen zijn, want 30 à 35% van het Europees verbruikte gas komt vandaag uit Rusland.

We zijn wel degelijk nog erg afhankelijk van Rusland. En dat zal nog een hele tijd zo blijven, want zelfs al investeren we meer in hernieuwbare energie dan we in het verleden investeerden, dan nog hebben we minstens 10 jaar nodig om onze afhankelijkheid van Rusland grotendeels weg te werken.

Er is één lichtpuntje. Rusland heeft de inkomsten ook erg nodig en wil graag gezien worden als een betrouwbare handelspartner. Echt stoppen met leveren is dus een weinig waarschijnlijk scenario.

Hoe gek het ook mag lijken, op persoonlijk niveau kan je eigenlijk het meest impact maken. Een woning die uitgerust is met zonnepanelen, warmtepompen en een thuisbatterij maakt een geweldige stap vooruit als het neerkomt op je energiefactuur. Dat is pas echte onafhankelijkheid.

Zelf zijn wij van mening dat er dingen in de wereld zijn die je kan controleren en dingen die je niet kan controleren. Vladimir Poetin kan je niet controleren, maar beslissen om vandaag zelf onafhankelijker te worden van gas kan je wel.

Je weet ons te vinden! 😉