terugdraaiende-teller

Wat wordt het prosumenten tarief in 2018?

Mensen die zonnepanelen en een terugdraaiende teller hebben betalen sinds twee jaar (2015) het alombekende prosumenten tarief. Dit prosumenten tarief wordt bij eigenaars van zonnepanelen automatisch in rekening gebracht op hun factuur van de elektriciteit en zal stijgen in 2017.

Helaas zal in 2017 dit bedrag omhoog gaan. Waar een zonnepanelen eigenaar gemiddeld gezien in 2016 nog 95€ betaalde per 1000Wp, stijgt dit vanaf 2017 naar 104€ per 1000Wp. Voor een middelgrote zonnepanelen installatie die 4000Wp zal dit een stijging zijn van ongeveer 36€, wat in tegenstelling tot de vierde (!) stijging van de elektriciteit prijzen al bij al goed meevalt. Mensen die nu nog steeds denken dat de elektriciteitsprijzen niet zullen blijven stijgen, gaan we niet proberen van het tegenovergestelde te overtuigen, leg maar eens uw totaalfactuur van je elektriciteit naast die van 3 jaar geleden. Wanneer je deze vergelijkt zie je snel dat ze ongeveer 20% duurder is geworden!

distributietarieven

Misschien weet je nog niet wie je netbeheerder is, klik daarom hier om dat te weten te komen!
Het prosumenten tarief daarentegen, dat kunnen we wel bestrijden. Het prosumenten tarief is een taks die je betaalt omdat je het net gebruikt als “grote batterij”. Als je elektriciteit teveel hebt, slaag je in het net op, en kan je ze later weer eruit halen wanneer je ze nodig hebt. Dit kan natuurlijk alleen met een terugdraaiende teller. Dus is de terugdraaiende teller het bepalende element. Als je deze zou weghalen, valt het prosumenten tarief weg, maar kan je het net niet meer als “batterij” of “opslag” gebruiken.

EnergyKing is momenteel bezig met een heel intelligente oplossing voor batterij opslag bij je thuis. Zodat je je overschot aan productie kan opslaan in een batterijbank die letterlijk bij jou thuis staat. Als je de energie dan later nodig hebt, neem je ze eerst uit je batterij, en dan pas uit het net. Deze oplossing laat ook toe om bijvoorbeeld ’s nachts je batterij bank met goedkope nachtstroom op te laden, en ze overdag af te geven.
Wil je meer weten over prosumenten tarief of onze oplossingen met batterijen? Neem contact op met onze specialist Lucas Robberechts via 016 41 62 10 of via lucas@energyking.be.