Slimme-meter

De slimme meter komt eraan!

Er zijn heel wat veranderingen op til in het Vlaamse energielandschap. Eerst was er al de prijsstijging van de elektriciteit die elk gezin momenteel al voelt, en nu staat er weer een verandering voor de deur.

Vanaf 2019 start men in Vlaanderen met de geleidelijke invoering van de slimme meter. Maar wat is dat nu juist zo’n slimme meter? Wel dat is vrij eenvoudig uit te leggen. De slimme meter is een nieuwere generatie van meter die de oude traditionele meters moet gaan vervangen. Het belangrijkste verschil zit in het feit dat de eigenaar van een slimme meter kan zien welke verbruikers hij heeft en hoeveel deze verbruikers ook effectief verbruiken. Op deze manier is het veel eenvoudiger om uw verbruik te gaan kanaliseren, en kan u zien op welke vlakken u nog meer kan besparen.

Uiteraard kan men niet iedereen tegelijk voorzien van een slimme meter. Degenen die eerst aan bod komen zijn nieuwbouwwoningen en huizen die energetisch gerenoveerd worden. Ook eigenaars van zonnepanelen zullen snel een slimme meter moeten hangen.

Wat al zeker vast staat voor eigenaars van zonnepanelen is dat wie een slimme meter invoert geen teruglopende meter meer zal hebben. Maar om dit te compenseren zal de Vlaamse overheid een compensatieregeling uitwerken de eigenaars van zonnepanelen. Wie zijn installatie aanmeld bij de VREG voor 31 december 2020 kan gebruik maken van deze voordeelregeling.

Wat zal het kostenplaatje zijn voor de gezinnen? Momenteel is er een studie die moet berekenen wat de kostprijs zal zijn voor de invoering van de slimme meters. Een groot voordeel van de slimme meter is uiteraard dat de gezinnen een veel beter zicht hebben op hun verbruik en er dus ook makkelijker iets aan kunnen doen. Bovendien moeten de meterstanden niet meer worden opgemeten door middel van een huisbezoek, deze kunnen nu digitaal worden doorgestuurd.