Sinds gisteren worden onze zonnepanelen bedekt met een laagje sneeuw, maar wat is het effect op het rendement ervan?

Tijdens de wintermaanden leveren zonnepanelen nog steeds energie, maar wel veel minder. Ook op bewolkte dagen ligt het rendement veel lager. Zonnepanelen presteren het best vanaf maart tot en met oktober. Tijdens deze periode wordt zo’n 80% van de energieopbrengst op jaarbasis opgewekt.

Sneeuw zelf verwijderen of toch maar niet?

Als het dan toch eens sneeuwt in ons land is dit meestal wegsmeltende sneeuw of slechts een dun laagje. Je kan dan best gewoon geduldig zijn en de zon haar werk laten doen. Vaak daalt de temperatuur niet onder het vriespunt en zal de sneeuw vanzelf van de panelen glijden.

Soms gebeurt het toch dat er een dikkere laag sneeuw blijft liggen en dat kan lastig zijn voor zonnepanelen. Wanneer sneeuw langer blijft liggen op de panelen is er rendementsverlies. Toch is het niet de moeite om hiervoor je dak op te klimmen. Het rendement ligt sowieso al lager tijdens deze periode, dus veel verlies zal je niet maken.

Wanneer je jezelf niet kan inhouden en de panelen toch sneeuwvrij wilt maken, enkele tips:

Eerst en vooral: wees voorzichtig. Een dak opkruipen is nooit zonder risico. Denk daarbij goed na hoe je de panelen sneeuwvrij gaat maken. Elk zonnepaneel is uitgerust met een vuilafstotende laag. Als je hierop gaat krabben beschadig je het zonnepaneel zelf én de beschermlaag. Dit zal het rendement aantasten net zoals de levensduur van jouw panelen.

Ook zout of kuisproducten zijn niet geschikt om zonnepanelen te behandelen. De beste oplossing is een aftrekker met een dweil rond, zodat je de panelen zeker niet beschadigt. Of gewoon geduldig afwachten ?!