Ben jij van plan om in 2023 te bouwen of te renoveren? Zorg er dan zeker voor dat je rekening houdt met de strengere normen voor het verplichte aandeel in hernieuwbare energie. Dit aandeel is verhoogd sinds 1 januari 2023 voor bouwaanvragen. Hieronder zie je wat dit precies betekend.

Als je gaat bouwen of renoveren kan je best op voorhand goed nadenken over welke hernieuwbare energiebronnen je wilt integreren in jouw woning. Dit komt doordat de overheid elke woning tegen 2050 energiezuinig te maken. Dit kan enkel door rekening te houden met de strenger wordende normen. Vanaf 2023 neemt de minimum hoeveelheid energie die we uit hernieuwbare energiebronnen moeten halen, drastisch toe. Momenteel is dat minimum slechts 15 kWh/m², maar dat aandeel gaat voor nieuwbouwwoningen stijgen naar 25kWh/m² en voor ingrijpende energetische renovaties naar 20kWh/m². Maar… hoe maak je uw woning nu eigenlijk future-proof? Lees er hieronder meer over!

Geen aardgas meer, tijd voor zon!

De eerste optie is om je verwarming van de woning volledig hernieuwbaar te maken. Je gaat dus sowieso moeten afstappen van aardgas. Hiervoor kan je best overstappen naar een combinatie van groene energiebronnen. We denken hiervoor natuurlijk meteen aan zonnepanelen of een warmtepomp. Voor het verwarmen van water voor je bad en douche zul je verplicht beroep moeten doen op een hernieuwbare bron, zoals een warmtepomp.

Hoe werkt dat nu? Het water wordt opgeslagen in een buffervat, en op deze manier blijft het 24 tot zelfs 48 uur lang warm, zeker in de lente en zomer. Op deze manier kan je vermijden dat de verwarmingsketel het hele jaar stand-by moet staan om het water warm te houden. Je kan trouwens ook een warmwaterboiler die nu op gas werkt, laten ombouwen zodat deze op elektriciteit werkt. Op deze manier kan je die dan koppelen aan de zonnepanelen om zelf energie op te wekken.

Verwarmen vanaf 2025

Vanaf 2025 gaat het nog een stap verder. Bij een nieuwbouwwoning is een gasaansluiting niet meer toegestaan. Daarom kan je voor de verwarming het beste kijken naar een warmtepomp of een directe elektrische verwarming. Het aandeel van de hernieuwbare energie in dit deel van je huis kan nog hoger liggen als je terugvalt op eigen energieproductie via bijvoorbeeld zonnepanelen.

Wat met renovaties?

Als je een woning hebt gekocht met E-peil E of F, ben je vanaf januari 2023 verplicht om deze binnen de 5 jaar energievriendelijk te renoveren. Dit moet tot minstens een label D. op deze manier wil de overheid ervoor zorgen dat elke woning tegen 2050 energieneutraal is. Met andere woorden zal het dus nodig zijn om op zoek te gaan naar energiezuinige oplossingen om zo uw woning energieneutraal te maken als je gaat bouwen en renoveren in 2023. Dit kan door zonnepanelen, warmtepompboilers en zelfs airco. En al deze technieken kunnen vervolgens ook gekoppeld worden en dus ook samenwerken.