zonnekaart

Tommelein lanceert zonnekaart!

Zonnekaart, zo noemt de nieuwe website die Vlaams minister van energie Bart Tommelein lanceerde. Via deze website is het mogelijk om na te gaan of uw dak al dan niet geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Op deze manier wil onze minister van energie het nog eenvoudiger maken om na te gaan of het al dan niet interessant is om een zonneboiler en/of zonnepanelen te plaatsen.

De makers van de website gingen als volgt te werk om deze toepassing te maken.

“We analyseerden nauwkeurige hoogtemetingen van Vlaanderen om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken* te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kennen we de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen). Zo kreeg elk gebouw (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score.
Voor gebouwen met een goede score berekenen we automatisch wat zonnepanelen en een zonneboiler op het dak kunnen kosten en vooral wat ze kunnen opbrengen!” Bron: http://www.energiesparen.be/zonnekaart

U moet wel rekening houden met het feit dat deze analyse een algemene analyse is. U neemt best nog contact op met een installateur voor u effectief overgaat tot een beslissing. Hij zal u dan verder helpen om de analyse die de zonnekaart reeds heeft gesimuleerd verder te optimaliseren. Zo moet u rekening houden met het feit dat niet elk paneel dat op de markt beschikbaar in het simulatiemodel zit. Voor een persoonlijke analyse neemt u dus best contact op met een installateur.
Wat kan u allemaal juist te weten komen dankzij de zonnekaart?

Ten eerste kan u zien of u dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Dit wordt weergegeven door kleuren. een groene kleur betekent een ideale ligging van het dak. Een gele kleur betekent een bruikbaar dak. Een oranje kleur betekent een beperkte bruikbaarheid van het dak. Daarnaast krijgt u een analyse van de terugverdientijd. Zo kan u zien hoe lang het duurt voor u uw investering terugverdient. Tenslotte kan u ook zien hoeveel u jaarlijks bespaart op uw elektriciteitsfactuur.

De lancering van de zonnekaart moet de drempel om een zonneboiler of zonnepanelen te plaatsen nog verlagen. Zo wil Bart Tommelein het potentieel dat er nog is ten volle benutten op weg naar meer duurzame energie.