spaarvarkenDe laatste 6 maanden stegen de energiekosten in een alarmerend tempo, met als gevolg een fors gestegen financiële druk voor Belgische gezinnen. Het is nu meer dan ooit dan ook noodzakelijk om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Wij gingen op zoek naar hoe we onze toekomstige energierekening kunnen verlagen, op een milieuvriendelijke manier. Een win-win met de natuur als het ware. Met dit 5-stappenplan zet je alvast een stap in de goede richting.

Stap 1: Verminder het elektrisch gebruik tijdens piekperiodes

Waarom is het belangrijk om het elektriciteitsverbruik tijdens de piekuren te verminderen? Piekuren zijn de momenten van de dag waarop het energieverbruik het hoogst is – meestal wanneer mensen thuiskomen en beginnen te koken, tv kijken, enz. Het elektriciteitsverbruik wordt sterk beïnvloed door het weer, met jaarlijkse pieken die gewoonlijk samenvallen met de warmste en koudste dagen van het jaar. In tegenstelling tot veel andere gebruikspatronen hebben energieverbruikers de neiging om verwarming en koeling rond dezelfde tijd in te schakelen, wat vaak tot lastige pieken in het stroomverbruik leidt. De prijzen van elektriciteit tijdens piekuren zijn hoger, aangezien de grote vraag extra druk legt op de huidige infrastructuur. Dit is de reden waarom u op uw elektriciteitsrekening kosten voor dal- en piekuren kunt zien. Het is voorlopig nog aangeraden om uw wasmachine, droger en vaatwasser ’s morgens of later op de avond te laten draaien. Let op, de afschaffing van het nachttarief komt eraan. Op dat moment zullen we weer gedwongen worden richting batterijen. Er kunnen ook andere, heel eenvoudige maatregelen worden genomen, zoals het uitschakelen van andere apparaten en verlichting wanneer ze niet nodig zijn. Vermindering van het sluimerverbruik is één van de makkelijkste manieren om uw stroomverbruik te verminderen. Sommige mensen zouden erg verschieten als ze de effectieve kost van hun sluimerverbruik zouden kennen.

Stap 2: Installeer zonnepanelen

Wat u nog kan doen om uw elektriciteitsrekening te verlagen is zonnepanelen op het dak van uw huis plaatsen. Fotovoltaïsche (PV) zonne-energiesystemen zetten zonlicht via halfgeleiders om in gelijkstroom (DC) elektriciteit, die vervolgens wordt omgezet in wisselstroom (AC). Bij het opwekken van groene energie via zonnepanelen komen er geen fossiele brandstoffen aan te pas. Zo help je de natuur een handje én heb je geen last van stijgende energieprijzen. Het plaatsten van zonnepanelen is eigenlijk geen kost, maar een investering die u terugverdient in 5 tot 8 jaar! Ze kunnen gelegd worden waar u maar wilt: op het dak, carport, garage, tuinhuis, zwembadhuis of zelfs op de grond. Ook hier heeft u geen vergunning voor nodig en zonnepanelen kunnen uw huis ook nog eens in waarde doen stijgen wanneer het tijd is om te verkopen. Bovendien hebben zonnepanelen een levensduur van wel dertig jaar, dus als u aan duurzaamheid denkt is dit een uitstekende optie, want ze zorgen er ook voor dat gezinnen bewuster omgaan met hun energieverbruik. Als stap 2 is afgerond, bent u al een heel eind ver: u produceert nu zelf uw elektriciteit in plaats van ze te kopen!

Stap 3: Koppel uw zonnepaneelinstallatie aan een thuisbatterij

Na de installatie van uw zonnepanelensysteem kunt u uw factuur verder terugschroeven door ze te koppelen aan een thuisbatterij. Met deze combinatie kunt u de overtollige energie die tijdens zonnige dagen wordt geproduceerd, opslaan en naar behoefte gebruiken wanneer er geen zonlicht beschikbaar is of tijdens nachtelijke uren. Gemiddeld gezien heeft een Belgisch gezin een zelfconsumptie van ongeveer 30%. De overige elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken, wordt eerst op het net geïnjecteerd en op een ander moment weer van het net afgenomen. Door een thuisbatterij te plaatsen, verminder je jouw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Zo behalen mensen met een thuisbatterij een zelfconsumptie van gemiddeld 55% tot 75%. Het exacte niveau van jouw zelfverbruik is afhankelijk van jouw verbruiksprofiel en van het vermogen van jouw zonnepanelen & thuisbatterij. Door het plaatsen van een thuisbatterij, verminder je dus je elektriciteitskost aanzienlijk. Een batterij heeft een terugverdientijd van 6 tot 10 jaar, afhankelijk van je profiel. Reken erop dat ze zo’n 20 jaar kan meegaan.

Stap 4: Vervang u oude verwarmingsketel door een warmtepomp

We zijn allemaal steeds meer op zoek naar manieren om op een duurzame manier te verwarmen. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu en het klimaat, maar ook voor je energierekening! In tijden van EPB-normen, CO2-uitstoot, klimaatbetogingen, … stelt men zich weleens de vraag ‘ Is een warmtepomp wel beter voor het milieu? Jazeker! En dit op 2 vlakken. Ten eerste door een lager elektriciteitsverbruik. Bij een warmtepomp zal alleen de compressor elektriciteit verbruiken. Niet om warmte op te wekken, maar enkel om ze te comprimeren en over te dragen. Uw verbruik is dus lager en dat zal u merken op uw energiefactuur. Ten tweede op het vlak van luchtvervuiling. Een warmtepomp haalt haar warmte uit de omgeving. In tegenstelling tot verwarmingsketels, die hun warmte halen uit het verbranden van aardgas of stookolie. Daar komen tonnen CO2 bij vrij, terwijl een warmtepomp geen gram CO2 uitstoot. Om een optimaal rendement van de warmtepomp te kunnen garanderen, is een goede isolatie nodig. Zorg dus eerst en vooral voor een goed geïsoleerd huis. Doordat tot 75% van de nodige energie uit de directe omgeving gehaald wordt (lucht, water, bodem) en er maar een paar elektrische componenten (zoals compressor, circulatiepomp, ventilator,…) energie verbruiken, behoren onze warmtepompen tot de hoogste energie-efficiëntieklasses (tot A+++). Als je echt alles uit de kast wil halen, kan je je warmtepomp aansluiten op zonnepanelen. Zo wordt dan alle energie aangeleverd door de natuur. Prachtig toch! Beschik je nog over een oude verwarmingsketel? Hoe ouder een toestel wordt, hoe meer het rendement achteruit gaat en hoe meer energie het toestel gaat verbruiken. Bovendien wordt het risico op pannes en lekkages steeds groter. Als je verwarmingsketel ouder is dan 15 jaar of als hij 35% meer energie gaat gebruiken dan een nieuw model, dan wordt het tijd om de overstap naar een warmtepomp te overwegen.

Stap 5: Vervang oude inefficiënte huishoudelijke lampen en apparaten

gloeilampWist u dat led verlichting tot 10 keer minder energie verbruikt dan oude gloei- en halogeenlampen? Door alle lampen in een huis te vervangen, bespaar je soms tot wel 20% op je energiefactuur! Toegegeven, ook dit is weer een investering, maar niemand beweert dat u alles in één keer moet vervangen. Tegenwoordig is er voor bijna elke lamp, een LED-retrofit beschikbaar. Als u oudere toestellen vervangt door nieuwere modellen, kan het ook lonen om het meest energie-efficiënte model te kopen dat u kunt. Dit kan eenvoudig worden bepaald door naar de energielabels van de toestellen te kijken. Hoe beter de score van een apparaat, hoe efficiënter het is. Als huiseigenaar zijn energie-efficiënte toestellen essentieel om u te helpen geld en energie te besparen, het milieu te beschermen en uw levensstijl te verbeteren.

We wensen je veel succes, en we hopen dat je alvast met één of meerdere stappen aan de slag kan gaan!

Olivier Delgado,
Energie-expert